«Ми не парламент, а орган місцевого самоврядування. Головне для нас – це вирішення питань, які делегують нам виборці», – Олександр Вельбівець

31 березня 2017, 20:14
«Ми не парламент, а орган місцевого самоврядування. Головне для нас – це вирішення питань, які делегують нам виборці», – Олександр ВельбівецьДруге пленарне засідання поспіль депутати обласної ради не дійдуть компромісу щодо звернення до центральних органів влади стосовно суспільно-політичної ситуації, що склалася у зв’язку із блокуванням транспортного сполучення з окупованими районами Донецької та Луганської областей. Наслідком цього стало блокування розгляду інших суспільно важливих для області питань, що внесені до порядку денного ХІІІ сесії обласної ради, неможливості роботи ради загалом, а отже – виконання повноважень депутатів, делегованих їм громадою Черкащини.

Пояснив ситуацію та висловив власну позицію із цього питання голова обласної ради Олександр Вельбівець під час зустрічі із представниками засобів масової інформації області. За його словами, на сьогодні схвалення такого звернення – питання більше політичне, адже вже є відповідні документи вищих органів влади, які й мають повноваження ухвалювати подібні рішення. І черговий зрив пленарного засідання – це не позиція, а, фактично, ультиматум людям, які чекають на ухвалення питань порядку денного вже не один тиждень.

– Сумнівною видається ефективність роботи депутатського корпусу з позиції повноважень обласної ради вирішувати такі питання. А спекулювання і надмірна концентрація уваги саме на цьому питанні (до того ж, у тому форматі, який пропонують окремі політичні сили і ніяк інакше), призводить до блокування розгляду інших важливих питань. Це – не прояв парламентаризму, а ультимативна форма досягнення результату, яка жодним чином не сприяє розвитку області і вирішенню питань життєдіяльності Черкащини, – відзначив голова обласної ради.«Ми не парламент, а орган місцевого самоврядування. Головне для нас – це вирішення питань, які делегують нам виборці», – Олександр Вельбівець

Щодо критики окремих фракцій і громадськості, що у залі засідань представили ще один документ, що відрізняється формулюваннями пунктів від того, що був вироблений раніше у ході спільної зустрічі, Олександр Вельбівець зауважив, що в середу проект напрацьовували лише керівники чи представники фракцій, які вже потім понесли його на обговорення і визначення загальної позиції своїм однопартійцям. Саме це й стало причиною окремих змін у тексті і появи нових пунктів у зверненні.

«Озвучена пропозиція поставити на голосування обидва варіанти і провести рейтингове голосування не знайшла підтримки у тих, хто блокував трибуну. Однак я хочу наголосити, що приймати таке звернення чи ні – це, звичайно, право депутатів. Але приймати рішення з інших питань порядку денного, зокрема господарських питань, – є їхнім обов’язком. Тому вважаю, що блокування трибуни і погрози – це лише ультимативна форма тиску на депутатів. А ті, хто це робить – несе повну відповідальність за невирішення гострих соціально-економічних питань краю», – зазначив він та назвав окремі з них. Це, зокрема, розгляд програми надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю, затвердження розподілу препаратів та виробів медичного призначення (для хворих на цукровий діабет), схвалення звернення до центральних органів влади щодо забезпечення лікарськими засобами хворих на орфанні (рідкісні) захворювання, виділення субвенції на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги та забезпечення заробітної плати освітянам, питання ремонту і відновлення доріг в області та інші.

«Ми не парламент, а орган місцевого самоврядування. Головне для нас – це вирішення питань, які делегують нам виборці», – Олександр Вельбівець– Я проти таких методів. Ми не парламент, а орган місцевого самоврядування. Головне для нас, на моє переконання, – це вирішення питань, які делегують нам виборці… Особисто до мене, як до депутата, щотижня звертаються виборці і їхні питання стосуються лікування онкохворих, роботи освітніх і медичних закладів, інших нагальних питань, але жодного звернення щодо блокади ОРДЛО я не чув, – наголосив Олександр Вельбівець.

На запитання журналістів про варіанти виходу із ситуації, що склалася, голова обласної ради відзначив, що перемовини і пошук компромісного рішення однозначно продовжиться. Однак, якщо депутати не знайдуть порозуміння між собою питання буде перенесене до вироблення злагодженої позиції: «Вважаю, що наступного разу підхід має бути таким: якщо питання поставили на голосування і рішення не ухвалили, то варто переходити до розгляду наступних… Якщо ж на сесії будуть дії, які суперечитимуть нормам поведінки, то тоді я, відповідно до положень Регламенту обласної ради, звертатимуся до правоохоронців, щоб навели порядок у сесійній залі… Бо ж може бути таке, що депутати просто перестануть їздити на сесії, адже їм не дають нормально працювати».