Батьківщину Пророка України прикрасила дубова алея

15 березня 2017, 19:36
«Черкаський край», № 11, 15 березня 2017 року

9 березня з нагоди 203-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка відбулися урочистості в його рідних селах – Моринцях та Шевченковому.
Тарасову малу батьківщину відвідали голова обласної ради Олександр Вельбівець, його заступник Вадим Гайовим, депутати обласної ради Володимир Павличук, Олег Баштан, Микола Пошиваник і Сергій Куліков, голови районних рад. Участь у заходах взяв також голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, керівники структурних підрозділів ОДА та місцеві жителі.

За традицією пам\'ятні заходи розпочалися у Моринцях, де учасники дійства поклали квіти до погруддя Т.Г. Шевченку, пам’ятника матері Кобзаря та запалили свічки у каплиці святого Тарасія. Потім відбувся короткий мітинг.
Звертаючись до присутніх, голова обласної ради Олександр Вельбівець зазначив:
– Духовний спадок Тараса Григоровича – це частина нашого життя, невід\'ємна частина нашої національної свідомості. Його постать і творчість мають особливу силу над нами, залишаються джерелом мудрості, патріотизму та душевної наснаги. У наші дні невичерпна спадщина поета ще більше надихає нас єднатися, бути сильними духом, жити та творити власну долю самостійно!
Голова обласної ради також наголосив, що пророче слово Шевченка – особливий дар, посланий народу, що століттями шукав дорогу до своєї соборності.
– Не опускати руки, не мовчати, не стояти збоку – це ті дороговкази, що їх дав нам Великий Кобзар. І його переконаність у святості боротьби за рідну мову, культуру, свої духовні ідеали додає нам упертості, упевненості й сили сьогодні, відстоюючи на Сході України незалежність держави, – підкреслив Олександр Іванович та додав, що вшановуючи Пророка, ми звертаємося до його живого слова, аби почути голос найвищої правди і мудрості, до яких долучаються нові й нові покоління українців.
Голова обласної ради закликав земляків черпати силу духу й натхнення в славному минулому нашого народу, бути єдиними у прагненні жити та самостійно творити власну долю.
Вшановуючи пам\'ять про Великого Кобзаря, учасники урочистостей висадили дубову алею, яка прикрасить святе місце нашої землі, що дала українському народу свого Апостола, свого Пророка.
Продовжуючи урочистості в Шевченковому, керівники області поклали квіти на могили батьків Кобзаря та оглянули експозиції в музеї на батьківській садибі.