Працювали цілий день, та всіх питань не розглянули

21 грудня 2016, 17:09
Тетяна Калиновська, «Черкаський край», 21 грудня 2016 року

Десята сесія обласної ради розпочалася 16 грудня у переповненій залі за участю представників громадськості. Хвилиною мовчання спільно вшанували полеглих учасників АТО та мирних жителів, які загинули під час військових дій на Сході України.

Вручили нагороди й подяки


Голова обласної ради Олександр Вельбівець разом із головою ОДА Юрієм Ткаченком вручили відзнаку «Учасник АТО» Євгену Піску ну і медаль «15 років сумлінної служби» військовослужбовцям Павлу Бадюлюку й Олександру Цегельному.

Традиційно відзначили депутатів, які надають матеріальну допомогу військовослужбовцям, які відстоюють цілісність держави на Сході. Цього разу командування військових частин надіслали подяки депутатам обласної ради Олександру Коваленку, Олександру Короткову, Анатолію Підгорному й Анатолію Скіченку.

Наступну годину роботи депутати присвятили оголошенню передбачених регламентом заяв і звернень від фракцій політичних сил і позафракційних. Таким правом скористалися більше десяти обранців.

На сесію обласної ради прибули також представники громади Чигиринщини та Камʼянщини. Їм було надано слово, в якому вони вкотре висловили свій протест проти будівництва птахофабрики на території їхніх районів та нагадали про можливі екологічні наслідки.

Затвердили ряд програм

Серед них обласна цільова програма «Екстрена медична допомога Черкащини на 2017-2020 роки»; програма підтримки діяльності органів виконавчої влади на 2016-2020 роки та програма підтримки органів місцевого самоврядування у Черкаській області на 2017-2020 роки. Підтримано проекти рішень щодо внесення змін до обласних програм: впровадження у навчально- виховний процес загальноосвітніх закладів інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків»; підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти; фінансування ремонту доріг державного значення, які проходять територією Черкаської області, на 2016-2018 роки. Розглядаючи питання щодо внесення змін до програми з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та впровадження заходів з енергозбереження у ЧНУ на 2015-2019 роки, депутати проголосували за зміну назви і запропонували розширити дію на всі вищі навчальні заклади Черкащини.

Внесені зміни до рішень обласної ради «Про обласний бюджет на 2016 рік»; про щорічний обласний конкурс з благоустрою населених пунктів області «Територія комфорту»; про програму підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв Черкаської області на 2011-2016 роки; «Про проект перспективного плану формування територій громад Черкаської області» тощо.

Заступника не обрали

Депутати розглянули низку питань, що стосувалися управління майном обласної комунальної власності, серед яких окремі питання реформування газети «Черкаський край» та редакції газети «Черкаський край».

Заслухано інформації начальників управлінь – освіти і науки облдержадміністрації щодо стану функціонування мережі закладів та забезпечення заробітними платами працівників; управління культури та взаємозв\'язків з громадськістю облдержадміністрації – щодо реалізації основних завдань та функцій управління. Звіт начальника управління охорони здоров\'я, який не прибув на засідання, депутати вирішили заслухати на наступній сесії. Голова ОДА Юрій Ткаченко інформував про принципи формування проекту обласного бюджету на 2017 рік.

Особливу увагу депутати звернули на звіт голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка про виконання програм економічного і соціального розвитку Черкаської області та делегованих обласною радою повноважень у 2016 році.

Через відсутність кворуму не вдалося розглянути питання обрання заступника голови обласної ради. Олександр Вельбівець оголосив у роботі пленарного засідання перерву до 23 грудня.