Золотоніські депутати заслухали і схвалили звіт голови районної ради Валерія Саранчі та прийняли ряд невідкладних рішень з питань життєдіяльності району

18 листопада 2016, 11:04
Золотоніські депутати заслухали і схвалили звіт голови районної ради Валерія Саранчі та прийняли ряд невідкладних рішень з питань життєдіяльності району16 листопада відбулася восьма сесія Золотоніської районної ради сьомого скликання.

Першим питанням порядку денного стояв звіт голови Золотоніської районної ради Валерія Саранчі про роботу за рік, що минув з початку нинішньої каденції. Оскільки депутати на засіданнях постійних комісій вже заслухали голову ради та мали можливість уважно прочитати текст його звіту на сайті районної ради, вирішено було не повторюватися, а надати можливість голові коротко зупинитися на найважливіших тезах і працювати у режимі «запитання – відповідь».

Валерій Саранча зробив акцент на співпраці ради з сільськими громадами та проведеній спільно з райдержадміністрацією роботі щодо наповнення районного бюджету.

«Якщо у місцевої влади є ресурс у вигляді додаткових бюджетних надходжень, то вона має можливість щось зробити для громади. Зрозуміло, що на тлі росту цін і тарифів, загального зубожіння населення та суспільної депресії наші зусилля можуть комусь здаватися марними, але ми діяли відповідально і патріотично, виконуючи свої зобов’язання перед нашими виборцями і можемо сміливо їм дивитися у вічі. У визначенні пріоритетів фінансування рада намагалася знайти баланс між проблемою бідності і потребою розвитку району. Станом на 1 листопада цього року районна рада вже розподілила понад 44 млн. гривень додаткових коштів, половину з яких було надано сільськими бюджетами.

Золотоніські депутати заслухали і схвалили звіт голови районної ради Валерія Саранчі та прийняли ряд невідкладних рішень з питань життєдіяльності районуВперше за останні роки районна влада просила сільські ради не «поділитися» надходженнями, а на партнерських засадах пропонувала брати участь у співфінансуванні програм. Сільські ради витрачали отримані додатково кошти на вирішення наболілих місцевих проблем на свій вибір, завдяки чому проведені ремонти багатьох сільських об’єктів, у 5 разів збільшилася кількість освітлених вулиць і відремонтованих сільських доріг».

– Ми сильні, доки ми разом, – наголосив Валерій Саранча, говорячи про співпрацю ради з сільськими громадами і сільгоспвиробниками.

«Районна рада стояла на позиціях суворого дотримання законодавства щодо утворення об’єднаних територіальних громад. Там, де об’єднання дійсно прагнули місцеві жителі - районна рада допомагала, чим могла, як це було у випадку із Зорівською та сусідніми з нею громадами Драбівського району. Моя особиста позиція в тому, що реформа місцевого самоврядування не продумана і недостатньо забезпечена фінансово, що показує досвід діяльності перших ОТГ на Черкащині.

Золотоніські депутати заслухали і схвалили звіт голови районної ради Валерія Саранчі та прийняли ряд невідкладних рішень з питань життєдіяльності районуТе, що ми з вами не форсували події, впевнений – піде тільки на користь. Якщо держава, зрештою, вирішить піти на примусове об’єднання громад, все, що нині робиться за ініціативи районної ради і спільного з сільськими громадами фінансування: енергозбереження, дороги, зміцнення матеріальної бази об’єктів соціальної сфери тощо забезпечить для новостворених громад відносно рівні умови діяльності і збереже об’єкти спільної власності.»

Голова районної ради подякував присутнім на сесії головам сіл і в їх особі депутатському корпусу сільських громад за ту підтримку і розуміння, які існували впродовж року. Подякував соціальним партнерам – сільгоспвиробникам за те, що відгукувалися на неодноразові прохання щодо підтримки проектів. Якщо за справу беруться спільно районна влада, сільська рада і господарство, вдається зробити багато.

Окремо словами вдячності згадав народного депутата В.Голуба, який протягом року допоміг залучити на програми енергозбереження в районі близько 9 млн. грн.. з Державного бюджету та депутатів Черкаської обласної ради В.Гончаренка, В.Гайовича, О.Лошкова та В.Полозова за допомогою яких на екологічні та інші потреби з обласного бюджету було виділено 300 тис. грн.

Золотоніські депутати заслухали і схвалили звіт голови районної ради Валерія Саранчі та прийняли ряд невідкладних рішень з питань життєдіяльності районуВ обговоренні доповіді виступив депутат ради і голова державної адміністрації Олександр Лісовий, який відзначив, що на фоні 2015 року узгодженість дій та співпраця між районною радою і місцевою державною виконавчою владою істотно зросла, що й дозволило спільно реалізувати ряд нових програм та забезпечити хороші підсумки року та запропонував взяти звіт до відома і схвалити його. Рада одноголосно підтримала цю пропозицію.

Решту 22 питання порядку денного було прийнято швидко, одностайно і майже без обговорення в сесійній залі.

Зокрема, прийняли програму розвитку краєзнавства у Золотоніському районі, яка передбачає виділення коштів на видання краєзнавчої літератури, проведення районних заходів та встановлення районної премії ім. М.Ф.Пономаренка; внесли зміни до програм енергозбереження і розвитку дорожньої інфраструктури; погодили рішення, які стосуються стану пожежної безпеки на території Золотоніського району, а також програм, спрямованих на підтримку роботи і переоснащення комп’ютерною та оргтехнікою ряду державних установ.

Золотоніські депутати заслухали і схвалили звіт голови районної ради Валерія Саранчі та прийняли ряд невідкладних рішень з питань життєдіяльності районуНа сесії також розглянуто два звернення. Перше, ініційоване районною радою, стосувалося пропозиції до Уряду надати можливість при ремонті доріг загального користування платнику коштів (державній адміністрації) самостійно вибирати підрядників і укладати з ними договори або взагалі передати ці дороги разом з райАвтодором на баланс районної ради. Річ у тому, що нинішній порядок виконання робіт на дорогах занадто забюрократизований. Кошти дає місцевий бюджет, договори з підрядниками укладає Служба автомобільних доріг, а Державтодор (який і виступає в ролі єдиного підрядника) просто не в силах своєчасно освоїти ці кошти і належним чином виконати роботи. Як наслідок, у поточному році з виділених на дороги 7 млн. грн. освоєно лише половину.

Золотоніські депутати заслухали і схвалили звіт голови районної ради Валерія Саранчі та прийняли ряд невідкладних рішень з питань життєдіяльності районуІнше звернення надійшло від депутата районної ради, голови райради Профспілки працівників освіти і науки Л. Лосіцької. В ньому висловлюється стурбованість планами Верховної Ради і Уряду при затвердженні Державного бюджету на 2017 рік внести зміни до розподілу державної субвенції на галузь освіти. З наступного року держава залишає за собою зобов’язання лише забезпечувати оплату праці медпрацівникам. Оплата енергоносіїв, утримання закладів освіти, шкільних автобусів та оплата праці обслуговуючого персоналу перекладається на плечі місцевого самоврядування. Це означає, що наступного року під бадьорі рапорти Уряду про підвищення державних стандартів і зарплат сільські освітні заклади можуть опинитися під загрозою масових скорочень через недостатність фінансових ресурсів у місцевих бюджетах. Слід сказати, що аналогічна ситуація і в медичній галузі. Депутати дружно підтримали й це звернення.

Потім вони затвердили зміни до бюджету, пов’язані з перерозподілом додаткових коштів. У змінах знайшли відображення всі прийняті протягом року і на цій сесії програми.
Розглянула сесія також зміни до статутів ряду установ районної комунальної власності, затвердила матеріали нормативної грошової оцінки земель 9-ти землекористувачів, нові тарифи «Райтеплоенергії», питання оренди майна та звернення до Кабінету міністрів України про повернення в районну комунальну власність раніше переданих у власність держави приміщень, які нині вивільняються.

Насамкінець голова районної ради зачитав звернення депутата В.Наумейко з пропозицією вивчити питання щодо можливості використання недіючого нині басейну в Шабельниківському НВК та анонсував старт ще одного пілотного проекту в Золотоніській ЦРЛ з електронного обліку пацієнтів і повідомив про досягнуті домовленості з міською владою та головою Черкаської ОДА про співфінансування на паритетних засадах робіт з ремонту та наповнення відділення екстреної медицини та Центру діагностування Золотоніської ЦРЛ.

На цьому сесія завершила свою роботу.