Депутати «виблукали» з Холодного Яру

19 жовтня 2016, 19:32
Ольга ДЖОГАН, «Черкаський край», №82-83, 19 жовтня 2016 року

Дев’ята сесія обласної ради, попри присутність протестувальників з питання холодноярського парку та гамір, на другому пленарному засіданні схвалила головне для багатьох черкащан питання: зміни до бюджету на 2016 рік. Адже це зарплати бюджетникам, оплата енергоносіїв, соціальні допомоги — чорнобильцям, АТОвцям, на інтернати, підтримка міст і районів з медицини, освіти й інше.

Заслухали «Фармацію»

Вдалося розглянути питання управління майном обласної комунальної власності. Зокрема, рішенням сесії створено КП «Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів Черкаської обласної ради».

Затвердили депутати й порядок проведення конкурсного відбору керівників підприємств, установ, закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Черкаської області.

Заслухали інформацію в.о. гендиректора ОКП «Фармація» Валентини Ніколенко про підсумки фінансово-господарської діяльності підприємства за перше півріччя 2016 року.

Також депутати надали погодження на користування ділянками надр ПАТ «Українська залізниця» і КП «Управління водопровідно-каналізаційного господарства», гірничого відводу для розробки родовищ — ТОВ «Монастирищенський цегельний завод» і ТОВ «Черкаси-кар’єр».

Сесія підтримала рішення про перейменування ряду сільських рад і населених пунктів області, розглянула низку звернень до керівництва держави. Не було підтримано депутатський запит депутата Володимира Волковича до керівників області щодо реакції обласної влади на проблематику Канівської ГАЕС.

«Без погодження з селянами парк не створювати»

Але найемоційнішим було питання, яке перекочувало з попереднього пленарного засідання 7 жовтня і, власне, застопорило його роботу. Нагадаємо, фракція «Свобода» заявила тоді про бажання виключити з порядку денного звернення до керівництва держави та ОДА, внесене депутатською фракцією «Укроп» про те, що недоцільно створювати національний природний парк «Холодний Яр» на території Кам’янського й Чигиринського районів. «Свобода», навпаки, була за створення парку. Коса найшла на камінь.

Цього разу голова облради Олександр Вельбівець, аби не повторилася така ситуація, до початку розгляду питання провів консультації з представниками депутатських груп і фракцій. Відтак депутатам було запропоноване спільно узгоджене, відредаговане звернення «щодо неприпустимості створення парку на територіях Чигиринського і Кам’янського районів без погодження з місцевими громадами».

Але питання знову «обросло» емоціями: спочатку до приміщення облради прийшли кілька десятків активістів і жителів сіл із плакатам проти створення парку — мовляв, вони хочуть вільно ходити в ліс, на полювання і бояться неконтрольованих вирубок на об’єкті, якщо той набуде статусу національного. Далі підійшли й активісти з протилежним баченням: мовляв, парк — це шанс зберегти заповідну територію від промислово націленої сокири.

Проти створення парку, окрім представників «Укропу», на сесії виступив митрополит Черкаський і Канівський владика Софроній (Українська православна церква Московського патріархату), зазначивши, що йому не байдуже, що буде з їхнім монастирем в Холодному Яру. «Я категорично проти всяких парків! Бо буде безобразіє!» — проповідував він з трибуни.

За, зокрема, висловився депутат Микола Булатецький: вважає, що створення національного парку врятує ситуацію від вирізання «втихаря» і відсутності активного захисту лісу з боку громади.

Депутат Валентина Коваленко зазначила, що національний парк — це бажання зберегти народне багатство для наступних поколінь.

Відкориговане звернення підтримав 51 депутат обласної ради.