Олександр Вельбівець про конфлікт на сесії: «Це ультиматум для людей, які очікували на бюджетні кошти»

12 жовтня 2016, 21:22
Лариса СОКОЛОВСЬКА, «Черкаський край», №80-81, 12 жовтня 2016 року

Дев’ята сесія облради не припинила роботи, а пішла на перерву. І поновить роботу о 10 годині 12 жовтня. Про це в понеділок повідомив журналістам голова обласної ради Олександр Вельбівець після наради з керівниками депутатських фракцій.

Для ЗМІ він прокоментував скандальне припинення роботи сесії:
— Додала напруги спроба одного з депутатів внести з голосу включення в порядок денний питання щодо намірів передачі в оренду КП «Фармація». Проте керівники фракцій, голови постійних комісій провели нараду й одноголосно заявили, що не мають бажання розглядати це питання.

І ми перейшли до розгляду порядку денного. Для мене була непередбачувана ситуація — ніде не було обговорення її передумов, — коли фракція «Свобода» заявила про бажання виключити з порядку денного звернення, внесене депутатською фракцією «Укроп», до керівництва держави та ОДА щодо недоцільності створення національного природного парку «Холодний Яр» на території Кам’янського району. Ініціатори питання відмовились його виключати, і це спричинило дискусію. Я намагався налагодити роботу, використати всі важелі регламенту. Та систему голосування вимкнули з електромережі й відбулося фізичне блокування трибуни. Хоч «Свобода» натомість могла б задіяти правові механізми. Адже діє обласна програма, в якій передбачене створення «Холодного Яру» — могли б вимагати внести зміни в програму або її відмінити. Депутати, розуміючи, що ситуація патова, почали виходити з залу. Я змушений був зробити перерву в пленарному засіданні.

– Сьогодні приїжджає громадськість з Кам’янського району, у якої інше, ніж у «Свободи», бачення щодо створення парку «Холодний Яр», — продовжив Олександр Вельбівець. — І не враховувати думку громади жодна політсила не має права. Сподіваюся, що до сесії буде вироблене спільне рішення.

Щодо «Фармації», то, можливо, настороженості депутатів не було б, якби це питання спочатку пройшло розгляд у постійних комісіях ради, у президії, консультації. Принаймні якби, згідно з порядком денним, заслухали звіт керівника КП «Фармація». Насправді на цьому комунальному підприємстві не все так погано, як дехто подає. Безумовно, швидкі інвестиції забезпечили б його стрімкий розвиток — за умови повного виконання орендарем зобов’язань. Проте сьогодні «Фармація» з випередженням гасить борги за графіком, визначеним судом. І через певний період зможе працювати з прибутком. Та власне, питання цього підприємства не є предметом обговорення на цій сесії.

Вважаю, що коли сидить вісімдесят депутатів, а сім диктують їм умови — це вже не парламентаризм, а нагадує анархію. Я закликав: приймімо бюджет, далі розглядаймо спірні питання. В результаті блокування сесії нерозподіленими залишились 78 мільйонів гривень коштів обласного бюджету.

Це виплати сім’ям загиблих АТОвців, кредити АТОВцям на придбання житла, кошти на медобслуговування чорнобильців, районам — на гемодіаліз, на шкільні автобуси й інші гострі потреби. Тож таким чином було поставлено ультиматум не тільки для депутатів, а й для черкащан, які очікували на ці та інші виплати з бюджету.