Сергій Лихошерст: «Бізнес має бути соціально відповідальним»

20 квітня 2016, 19:42
Марина Квітка, «Черкаський край», № 31, 20 квітня 2016 року

Чорнобаївщина традиційно посідає перші сходинки у зведеннях за показниками соціально-економічного розвитку. Незважаючи на певну скруту, тут не забувають про спорт, проводяться різноманітні масові заходи, огляди художньої самодіяльності. До їх організації та підтримки активно долучаються й місцеві меценати та благодійники. Один із них – директор СТОВ «Маяк», депутат обласної ради від ВО «ЧЕРКАЩАНИ» Сергій Васильович Лихошерст.

Упродовж багатьох років СТОВ «Маяк» посідає провідне місце в сільськогосподарському виробництві Черкащини, визнавалося кращим в області. Добре знаючи специфіку сільського господарства, володіючи навиками сучасного менеджменту, директор товариства Сергій Лихошерст і в цей непростий час упевнено веде СТОВ уперед, майстерно оминаючи підводні рифи економічної скрути. Тутешні поля дають понад 100 ц/га кукурудзи, близько 70 ц/га пшениці та близько 40 ц/га сої та соняшнику. Директор товариства вважає, що запорукою цього є злагоджена робота всіх структурних підрозділів, дотримання технології землеробства, дбайливе ставлення до землі. Очевидно, що сюди ж слід додати й належну вмотивованість працівників, яких нараховується близько 300. А рук докласти є до чого. Основа виробництва – землеробство, а профільні культури – овочевий горошок та солодка кукурудза, яких сіють по 1200 гектарів кожної, мають 250 гектарів квасолі. Крім товарного, вирощують гібридний соняшник F1 французької селекції. Для переробки кукурудзи мають свою потужну сушарку. Є свиноферма, невелика молочно-товарна ферма. Тож у Бурімках – Великій і Малій, де господарює «Маяк», таким чином вдається ще й зняти гостроту проблеми зайнятості населення. До всього, СТОВ – приклад того, як слід вибудовувати стосунки з пайовиками. Протягом чотирьох останніх років вони отримують 6 відсотків від вартості паю. Це один із найвищих показників як у районі, так і в області. До речі, нині укладаються угоди оренди під 8 відсотків. Слід зауважити, що керівник товариства завжди йде назустріч землякам. За потреби люди мають можливість забрати пайове навіть наперед: коли проводять газ чи ремонтують будівлі, навчають чи одружують дітей. Неабиякою підмогою для селян є й те, що товариство допомагає з обробітком власних присадибних ділянок за цінами, нижчими, ніж в інших приватників. Наприклад, за оранку однієї сотки достатньо сплатити 17 гривень, закультивувати – 8 гривень.

Сергій Лихошерст може годинами розповідати про господарство, працівників, вважаючи їх колегами та однодумцями. Про себе ж воліє мовчати. Людина він скромна, похвали не любить. Але, кажуть працівники господарства, її заслужив. Насамперед відзначають його людяність, толерантність, готовність прийти на допомогу. Також цінують великий професіоналізм і відданість справі. Уродженець Кліщинців – патріот рідної землі, назавжди прикипів серцем і душею до цих місць. Практично вся біографія Сергія Лихошерста пов’язана з Чорнобаївщиною. Після закінчення Харківської сільгоспакадемії працював агрономом у СТОВ «Родина», згодом очолив СТОВ «Маяк».

Сергій Васильович переконаний, що бізнес має бути соціально відповідальним перед громадою. Особисто він дотримується цього принципу. На балансі «Маяка» – сільський водогін, тут жителі й копійки не платять за воду, будинок ветеранів, дві школи, для яких господарство безкоштовно виділяє молоко, м\'ясо, борошно, також своїми силами проводить ремонти доріг, очищає вулиці від снігу. У «Маяку» є гарна традиція – тепло вітати працівників із днем народження. У Малій та Великій Бурімках практично жоден масовий захід не проходить без підтримки керівника господарства. Сам великий поціновувач українського пісенного мистецтва, він дбає про те, аби в селі була художня самодіяльність.

– Житиме українська пісня – житиме й село, – каже Сергій Лихошерст. – Люди у такий непростий час повинні мати якусь віддушину, відпочити, зарядитися позитивною енергією. Сьогодні без фінансової підтримки культурі не обійтися. Тож ми й допомагаємо нашим самодіяльним артистам.

Особливою піднесеністю та задушевністю відзначаються проводи ветеранів виробництва на заслужений відпочинок. Такого дня в залі сільського будинку культури ніде яблуку впасти. На адресу винуватців торжества лунають слова подяки, побажання, демонструються коротенькі відеофільми про кожного ветерана, традиційно вручаються цінні подарунки.

– Головне багатство – це люди, – каже Сергій Васильович. – І суспільство повинне шанувати людину праці, пам\'ятати про неї не лише тоді, коли вона працює, але й коли йде на заслужений відпочинок.

Очевидно, що такі його морально-ділові якості й стали вирішальними на минулорічних виборах, коли Сергія Лихошерста обрали депутатом обласної ради від ВО «ЧЕРКАЩАНИ». Глибоко символічно, що він ішов саме від цієї політичної сили, яка ставить своїм завданням розвиток Черкащини, поліпшення добробуту кожного громадянина, створення комфортних умов для проживання. Саме таку мету переслідує й Сергій Васильович, роблячи справу, якій раз і назавжди присвятив своє життя.