«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної ради

17 березня 2016, 21:27
«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної ради17 березня 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець провів розширену нараду з питання оренди цілісного майнового комплексу (далі – ЦМК) Черкаського обласного комунального підприємства «Фармація». У засіданні взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Овчаренко, керівники чи уповноважені представники фракцій, профільних постійних комісій обласної ради, колективу КП «Фармація», а також ТОВ «Медит – М», ТОВ «ФФ «Ваше здоров’я» та ТОВ «Фармація – Черкаси».

Розпочинаючи роботу голова обласної ради наголосив, що на сьогодні для усіх присутнім беззаперечним залишається пріоритет зберегти цілісно-майновий комплекс комунального підприємства та, що найголовніше, – його соціальну складову діяльності аптечної мережі та продовження надання фармацевтичних послуг жителям області.

«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної ради– Були довготривалі й непрості дискусії стосовно цього питання і на комісіях обласної ради, і на президії й під час останньої сесії. Та на жаль позитивного остаточного рішення так і не прийнято. Найгірше те, що на сьогодні окремі особи і в засобах масової інформації, і в суспільстві поширюють неправдиву інформацію про наші, ніби то, неправомірні дії, порушення процедури виконання схваленого рішення обласної ради тощо... Саме з метою запобігти спекуляціям в суспільстві та звинувачень, що депутати обласної ради чи керівництво, які долучалися до розробки цього проекту рішення, лобіюють чиїсь інтереси було ініційовано відкрито і публічно обговорити це питання, – наголосив Олександр Іванович.

Перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко поінформував присутніх про хід вирішення цього питання впродовж останніх кількох років: від схвалення обласною радою рішення про намір здати в оренду КП, повідомлення про оренду, звернення ТОВ «Фармація-Черкаси» про намір орендувати до несхвалення на ІІІ сесії обласної ради рішення про надання в оренду ЦМК. За його словами, вже після закінчення терміну подачі заяв про оренду від потенційних інвесторів надійшло ще дві заявки від ТОВ «Медіт-М» та ТОВ «ФФ «Ваше здоров’я», після чого й розпочались дискусії і звинувачення в упередженості запропонованого рішення передачі оренди саме ТОВ «Фармація-Черкаси».«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної ради

Також Валентин Тарасенко повідомив про фінансово-господарські показники роботи комунального підприємства в розрізі останніх років. Зауваживши, що на разі підприємство має близько 12 млн. грн. кредиторської заборгованості перед постачальником (фірма «Альба», після банкрутства якої всі права та обов’язки фірми перейшли до банку «Київська Русь». А після банкрутства банку – до Фонду гарантування вкладів України). Поточна кредиторська заборгованість становить близько 9 млн. грн.

«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної ради«На сьогодні комунальне підприємство не є конкурентоспроможним. Більш того, без додаткових фінансових вкладень ми просто втратимо цю мережу», – відзначив він та додав, що завдяки зміні в підходах до управління все ж вдалося досягти поліпшення в роботі підприємства. Дохід від реалізації за період з травня по грудень 2015 року виріс на 70%. Разом зі зростанням обсягів реалізації покращився фінансовий стан підприємства. До кінця року збитки скоротилися. Станом на 31 грудня збиток становив 1 млн 192 тис. гривень, зокрема 776 тис. – збиток за 2015 рік і 416 – непокритий збиток.

– На сьогоднішній день фінансовий стан підприємства, м’яко кажучи, складний. І є реальні загрози, що воно може ліквідоване через те, що на сьогодні тривають судові тяжби, а борги комунального підприємства сягають більше 10 млн. грн. Тож є загроза, що кредитори підприємства можуть по суті за безцінь забрати майновий комплекс і ми втратимо комунальне підприємство, – сказав Олександр Вельбівець.

«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної радиВласні бачення щодо вирішення питання озвучив заступник голови облдержадміністрації Сергій Овчаренко і депутати обласної ради. Зокрема, Сергій Миколайович зауважив, що на сьогодні ефективний менеджмент можливий лише у приватному секторі, адже приватник зважує усі ризики і прораховує економічні перспективи від цих рішень. Він також відповів на висловлені побоювання окремих депутатів про загрозу приватизації, що позиція влади чітка і базується на тому, щоб «передати цей ЦМК в оренду ефективному керівнику. І ні про яку приватизацію не може бути й мови в жодному разі».

Керівник депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ» Костянтин Омаргалієв, керівник депутатської фракції Партії ветеранів Афганістану Олександр Рибченко, керівник депутатської фракції політичної Партії «УКРОП» Андрій Сегеда та представник депутатської фракції партії ВО «ЧЕРКАЩАНИ» Олександр Лупашко висловили позицію щодо необхідності внесення цього питання на розгляд сесії та продовження процедури оренди із заявленим інвестором. Вони також наголосили на неприйнятності затягувати час, тим самим – нарощувати борги підприємства, адже повторне оголошення й проведення конкурсу на оренду може зайняти до півроку й не гарантує позитивного рішення.«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної ради

Керівник депутатської фракції політичної партії ВО «Батьківщина» Михайло Мушієк запропонував замінити директора комунального підприємства на ефективного менеджера і забезпечити фінансову підтримку «Фармації» з обласного бюджету. Розглянути пропозиції усіх потенційних орендарів, які виявили бажання винаймати ЦМК, запропонували керівник фракції Партії «Відродження» Світлана Легойда, представник депутатської фракції партії ВО «Свобода» Сергій Воронов, представник депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка Вадим Гайович та інші депутати.

«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної радиІз цією метою запросили до слова представників фармацевтичних компаній. Зокрема, ТОВ «Медит – М» та ТОВ «ФФ «Ваше здоров’я» проінформували про фінансові можливості своїх підприємств. Вони також настоювали на тому, аби конкурс оренди було оголошено повторно, аргументуючи це порушенням попередньої процедури.

На зауваження представників компаній-інвесторів відповіли голова постійної комісії обласної ради з питань комунальної власності, підприємництва та регуляторної політики Наталія Кравцова, начальник управління майном обласної комунальної власності Сергій Коваль та керівник відділу правового забезпечення та кадрової роботи Олексій Праведник, повністю спростувавши ці заяви й обгрунтувавши це вимогами чинного законодавства.

«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної радиУ свою чергу представник ТОВ «Фармація – Черкаси» сказав, що позиція компанії не змінна – вони готові продовжити процедуру оформлення оренди, зокрема, замовляти і сплатити послуги незалежного аудиту та оцінки майна ЦМК з наступним визначенням орендної ставки й укладення договору на взаємовигідних умовах.

З приводу дискусії навколо питання оренди й оцінки майна ТОВ «Фармація» Олександр Вельбівець зауважив:

– Складається враження, що окремі претенденти на оренду взагалі не цікавляться підприємством як таким, що надає ряд значимих соціальних послуг. Цікавляться здебільшого майном та усуненням таким чином конкурентів на ринку. І цей процес, на моє переконання, треба зупинити. Адже ми з вами несемо політичну і моральну відповідальність перед черкащанами., – зазначив голова обласної ради, закликавши присутніх відкласти власні інтереси заради досягнення суспільних та наголосив, що питання стосуються власності громади, «тож маємо усвідомлювати відповідальність перш за все перед жителями Черкащини і раціонально підходити до його вирішення, відкинувши власні політичні амбіції».

«Головне наше завдання на сьогодні – забезпечити збереження соціальної функції діяльності «Фармації» та припинення нарощування підприємством боргів», – голова обласної радиОлександр Іванович наголосив, що для депутатів нинішнього скликання складність схвалення того чи іншого рішення у тому, що «нам сьогодні доводиться втручатись у вирішення питання у процесі його виконання прийнятих рішень попереднім скликанням. Тож маємо максимально проявити чітку позицію спадковості в діях влади: починаючи від схвалення рішення до його виконання».

За підсумками засідання вирішено: внести на розгляд президії обласної ради проект рішення обласної ради щодо проекту договору оренди цілісного майнового комплексу ТОВ «Фармація», що належить до обласної комунальної власності та доручити комунальному підприємству замовити незалежну оцінку майна та фінансового аудиту із подальшим відшкодуванням витрат майбутнім орендарем;