На пленарному засіданні обласної ради депутати проявили активність в обговоренні питань порядку денного

19 лютого 2016, 22:43
На пленарному засіданні обласної ради депутати проявили активність в обговоренні питань порядку денного19 лютого 2016 року проведено пленарне засідання третьої сесії обласної ради, яку вів голова обласної ради Олександр Вельбівець.

На початку роботи головуючий оголосив хвилину мовчання в пам’ять про загиблих на Майдані Героїв Небесної Сотні, а потім було вручено відзнаки і нагороди учасникам антитерористичної операції, які відзначились під час виконання бойових завдань, а також передано подяки від командувань військових частин ряду депутатам обласної ради за надання допомоги військовослужбовцям на Сході України.На пленарному засіданні обласної ради депутати проявили активність в обговоренні питань порядку денного

Відповідно до Регламенту ряд депутатів озвучили звернення і запити. Зокрема, виступили представники фракції політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Юрій Ботнар, Сергій Воронов, Оксана Ковбоша, Володимир Волкович та Олексій Юрченко; позафракційний депутат Валентина Коваленко; член депутатської фракції політичної партії «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП» Олексій Давиденко; керівник фракції політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Михайло Мушієк; член фракції політичної ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ» Валентин Судакевич; член депутатської фракції Радикальної Партії Олега Ляшка Микола Пошиваник та член депутатської фракції Партії ветеранів Афганістану Юрій Жмуд. На пленарному засіданні обласної ради депутати проявили активність в обговоренні питань порядку денного

Також було надано можливість для виступу голові Чигиринської районної народної ради і громадського об’єднання «Народна варта Черкащини» Павлу Романенку, якого підтримали активісти згаданих громадських організацій. Він зачитав звернення українських письменників, які висловили протест щодо спорудження у Чигиринському районі виробничих потужностей філії птахофабрики «Перемога Нова» та закликав не допустити, щоб торгова марка «Наша ряба» стала «символом руйнування національних святинь» Холодного Яру.

Протилежну позицію висловила жителька с. Рацеве Чигиринського району Світлана Войтенко, яку підтримали присутні односельчани. За її словами, на сільській сходці жителі села проголосували за будівництво, а серед противників будівництва промислових потужностей – лише один житель Рацевого. Вона також передала 1200 підписів жителів села, які підтримують будівництво комплексів з утримання птиці ДП «Перемога Нова».На пленарному засіданні обласної ради депутати проявили активність в обговоренні питань порядку денного

В ході обговорення порядку денного пленарного засідання депутатами було внесено ряд питань, а саме: про надання допомоги воїнам АТО; виділення коштів на придбання нової техніки для роботи філії Уманського райавтодору та погашення заборгованості із заробітної плати; фінансування надання послуги гемодіалізу хворих на хронічну ниркову недостатність, які лікуються у медичному центрі «Фрезеніус» та інші.

Приступивши до розгляду питань порядку денного, депутати прийняли Регламент Черкаської обласної ради, Положення про президію, Положення про постійні комісії обласної ради і Положення про помічника-консультанта депутата обласної ради, а також підтримали рішення про структуру і чисельність виконавчого апарату обласної ради, про умови оплати праці голови обласної ради, про порядок виплати середньої заробітної плати звільнених з виборних посад голови обласної ради та першого заступника голови обласної ради.

Потім чимало часу депутати приділили обговоренню проектів ряду програм. Одна із найважливіших – програма економічного і соціального розвитку Черкаської області на 2016 рік. Вона визначає пріоритетні цілі розвитку, основні заходи їх досягнення та очікувані результати на поточний рік. Головними напрямами розвитку області визначено: місцевий і регіональний економічний та гуманітарний розвиток; екологічна безпека та збереження довкілля, а також розбудова інституційної спроможності. Фінансування заходів і проектів програми здійснюватиметься за рахунок коштів Державного Фонду регіонального розвитку, фонду охорони навколишнього природного середовища, державного та місцевих бюджетів у межах бюджетних призначень на відповідний рік, а також за рахунок коштів інвесторів.

Важливим є схвалення програми «Впровадження в Черкаській області проекту Програми розвитку Європейського Союзу (ЄС) та Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду фаза – III на 2016-2018 роки». Цей проект успішно діє на Черкащині із 2008 року й наша область є в п’ятірці лідерів з реалізації Проекту. Учасниками ІІІ фази стали 11 районів області (Драбівський, Звенигородський, Канівський, Кам’янський, Катеринопільський, Лисянський, Маньківський, Монастирищенський, Смілянський, Чигиринський, Шполянський), що були відібрані на конкурсній основі. Заплановано реалізувати мінімум 40 мікропроектів. На сьогодні орієнтовна сума, що буде виділена від ЄС/ПРООН в рамках проекту складає 0,5 млн. дол. США, інша частина коштів на реалізацію проектів буде виділена з обласного і місцевих бюджетів, а також включатиме частку від громад.На пленарному засіданні обласної ради депутати проявили активність в обговоренні питань порядку денного

Головною метою підтриманої депутатами регіональної програми інформатизації області на 2016-2017 роки «Електронна Черкащина» є побудова регіонального сегмента «Електронного Уряду» як єдиної інформаційної системи міжвідомчої взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування області з громадянами і суб’єктами господарювання для досягнення європейських стандартів якості надання електронних адміністративних послуг, відкритості та прозорості влади.

Затверджено програму створення обласного страхового фонду документації на 2016-2020 роки, що передбачає формування банку документів обласного страхового фонду документації на об’єкти, розташовані на території області, необхідного для проведення будівельних (відбудовчих), аварійно-рятувальних та аварійно-відновлювальних робіт підчас ліквідування надзвичайних ситуацій та в особливий період, а також для збереження культурної спадщини, на випадок утрати або псування оригіналу документа.

Продовжено дію комплексної програми функціонування та розвитку системи цивільного захисту області, забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації, створення регіонального матеріально-технічного резерву щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій у мирний час та особливий період на 2016-2017 роки; комплексної програми забезпечення техногенної та пожежної безпеки на території області, вжиття заходів щодо ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій та подій на 2016-2020 роки; обласної цільової програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» та «Шкільний автобус» на 2016-2020 роки; програми правової освіти населення Черкаської області на 2016-2020 роки.На пленарному засіданні обласної ради депутати проявили активність в обговоренні питань порядку денного

Внесено зміни до обласних програм: підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти на період до 2015 року, розвитку фізичної культури і спорту в області на 2007-2011 роки, а також комплексної програми «Турбота» на 2014-2020 роки. Останньою передбачено продовження у 2016 році виплати щомісячної фінансової допомоги (стипендії) політичним в’язням і репресованим, які проживають на території області.

Для доопрацювання проекту внесення змін у додаток до рішення обласної ради від 25.06.2015 №41-1/VI «Про перспективний план формування територій громад Черкаської області» питання перенесено на розгляд наступної сесії.

Достроково припинено виконання програми розвитку хортингу в Черкаській області на 2013-2017 роки, адже більшість її положень дублюють пункти діючої Програми розвитку фізичної культури та спорту в області.

Прийняли рішення депутати також щодо територій та об’єкти природно-заповідного фонду області та надали погодження ТОВ «Новий світ-Агро» на користування ділянками надр з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовища прісних підземних вод в адмінмежах Городницької сільської ради Уманського району.

Депутати підтримали рішення про перейменування населених пунктів: села Ленінське Смілянського району на Ленське й села Ленінське Чорнобаївського району на Степове; щодо нового складу комісії обласної ради з питань поновлення прав реабілітованих; дострокового припинення повноважень депутатів обласної ради – голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка та члена депутатської фракції Партії «Відродження» Олени Морозової та зняли з розгляду питання щодо обрання заступника голови обласної ради.

На завершення роботи прийнято низку звернень та запитів депутатів обласної ради до керівництва держави, ряду міністерств та відомств, органів влади тощо.

Всього на пленарному засіданні було розглянуто 64 питання порядку денного.