Голова обласної ради Олександр Вельбівець: «Я готовий до компромісу»

25 листопада 2015, 12:08
Тетяна Стасів, «Черкаський край», №94, 25 жовтня 2015 року

Олександр Вельбівець розповів журналістам обласних видань про ставлення до інформаційної кампанії, що розгорнулася одночасно з його обранням на посаду.

У партії регіонів не перебував

— Під час засідання сесії обласної ради та у ЗМІ мені закидають членство у партії регіонів, — сказав Олександр Вельбівець. — Хочу заявити абсолютно відповідально, в черговий раз, що жодних документів для вступу і членства в партії регіонів ніколи не писав і членом цієї партії не був. Моє ставлення до цієї партії має бути найбільш критичним, оскільки у 2010 році після президентських виборів відбувався величезний тиск на мене як на посадову особу місцевого самоврядування (Янукович став президентом, Вельбівець був мером Лисянки, — ред.). Такого тиску витримували не всі. У липні основне завдання стояло підготуватися до місцевих виборів. Тоді штаб ПР у наполегливій формі запропонував мені заповнити сто заяв від людей, які напряму підпорядковані: апарат ради, працівники комунальних підприємств, дитсадків. На категоричну відмову це робити — реакція була миттєвою. Вже через 10 днів була сфабрикована кримінальна справа і мене звинуватили у хабарництві. І не один я потрапив під такий тиск. На той час було цілий ряд гучних справ проти посадових осіб, які відмовлялися від співпраці з ПР. Мене закрили в ізолятор тимчасового утримання в Черкасах. Тоді був ще живий онкохворий батько, який дуже страждав через необґрунтовані звинувачення проти сина, невдовзі помер. Дочка з медаллю закінчувала школу, їй теж довелося нелегко, оскільки я як батько не міг її навіть завезти здавати ЗНО чи документи на вступ до ВНЗ. То про яку любов до ПР можна говорити… У мене є найбільше підстав її ненавидіти. Усе це маніпулювання, підтасовка документів та голослівні звинувачення. На сьогоднішній день, очевидно, багато лисян навіть не знають, що вони у ПР.

— З цього приводу я написав заяву до правоохоронних органів, — додав Олександр Іванович. — Я вимагаю, щоб об’єктивно підійшли до розгляду цього питання, підтвердили чи спростували звинувачення. У разі її не підтвердження покарали людей, які розповсюджують інформацію, що дискредитує мене як посадову особу і громадянина.

Відповідь опонентам

— Ніколи не буде таких обставин, які мене змусять застосовувати брудні методи проти опонентів, — наголосив Олександр Вельбівець. — Навпаки, ставлюся до них з повагою, тому що їх обрали люди і вони декларують зміни. У мене є інформація, яка б компрометувала цих осіб. Зараз в Україні достатньо одного фронту, я не хотів би, щоб формувався інший фронт — фронт розбрату між людьми, які представляють громади. Готовий до діалогу з усіма партіями, незалежно від того, як вони ведуть себе відносно мене… Я готовий до компромісу. Та головне, щоб до нього були готовими усі учасники цього процесу.