Іван Гретченко знову обраний очільником Товариства Червоного Хреста

28 жовтня 2015, 14:34
Ганна Воронова, «Черкаський край», №86, 28 жовтня 2015 року

Події останніх років змусили по-новому глянути на діяльність Товариства Червоного Хреста в нашій країні. Бо якщо колись вітчизняні червонохресники були активно задіяні в акціях з надання допомоги громадянам інших країн, які терпіли біду, то нині лихо прийшло на нашу землю. Про діяльність організації йшла розмова на ХХІ обласній звітно-виборній конференції, що відбулася в Черкасах.

З початком роботи конференції, яка мала на меті узагальнити набутки останніх п’яти років, що виявилися неоднозначними як для країни, так і Черкащини, делегатів привітала голова обласної ради Валентина Коваленко. Перед початком конференції великій групі активістів були вручені почесні грамоти обласної влади. Серед нагороджених — сільський голова, медична сестра, громадський діяч, депутат. Уже в цьому переліку відображено всенародність членства черкащан у товаристві, що покликане чутливо реагувати на повсякденні виклики життя.

У звітній доповіді голова обласної організації Іван Гретченко детально показав особливості діяльності членів товариства у різних районах області. Він підкреслив, що особливо актуальними є захист загальнолюдських цінностей, життя і здоров’я кожної людини. Тож продовження втілення на Черкащині програми «Турбота», що об’єднала зусилля членів товариства й влади, є, як ніколи, необхідною, бо в центрі її — людина.

В області налічується 1 849 первинних організацій товариства і серед завдань, що покликані виконувати їхні активісти, — надання конкретної допомоги внутрішньопереміщеним особам, адже це українські громадяни, які не з власної волі опинилися у складних життєвих умовах. Оточити їх увагою й турботою, сприяти конкретній підтримці в забезпеченні належних побутових умов — спільно з представниками влади має Червоний Хрест.

Як наголосив Іван Гретченко, особливої ваги набувають банки при районних, первинних організаціях товариства, де накопичуються запаси продуктів, одягу, побутових речей, миючих та гігієнічних засобів, зібраних волонтерами, надісланих міжнародними організаціями. Добрі стосунки склалися у черкащан із маріупольською міською організацією товариства Червоного Хреста, звідки надійшла вітальна телеграма учасникам конференції. Слова маріупольців про те, що істинні друзі пізнаються в біді, коли їх озвучили у залі, потонули в оплесках.

Голова обласної організації закликав присутніх: «Не сидіть у кабінетах, ідіть до людей!». Бо таким є його особисте кредо. Поширення волонтерського руху — це й можливість залучити активну молодь до цієї важливої роботи. До 100-річчя Червоного Хреста є задумка провести конкурс на кращого волонтера, посилився інтерес до донорства.
Важливим завданням стало навчання населення наданню першої допомоги громадянам. У багатьох організаціях для цієї мети були закуплені спеціальні тренувальні манекени, залучаються медпрацівники. До речі, як йшлося в одному з виступів, настав час по-іншому глянути на роботу патронажних сестер товариства, адже й досі їх обійшли надбавкою за стаж роботи, а скільком людям без них просто нікуди, настільки добрі руки й щирі серця цих жінок. Значну роль сестер милосердя підкреслила у привітанні на конференції перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова.

Багатьом юним черкащанам, які залишилися без батьківської опіки, від активістів, первинних організацій до першого вересня були передані шкільна форма, приладдя для навчання. На спорядження однієї такої дитини товариство витратило до 1,5 тисячі гривень. А складаються ці кошти з благодійних квитків, внесків добрих людей, цілих організацій — ручаїв людської доброти, що не мають обміліти, якщо ми сповідуємо загальнолюдські цінності. Так, у Чорнобаївському районі надано допомогу вітамінними препаратами сотням дітей, які мали позитивний результат проби Манту. Оксана Славінська, перший заступник директора департаменту освіти та науки ОДА, розповіла про проведену разом із Червоним Хрестом акцію «До школи — з радістю», участь молоді у збиранні коштів на протезування земляків, які повернулися з зони АТО. Досвід організації з підтримки сімей загиблих тепер є у багатьох районах, як і постійні акції зі збирання продуктів на потреби армії.

Високо оцінивши роботу обласної організації Товариства Червоного Хреста, делегати подякували Івану Гретченку за зусилля в розбудові цієї організації й обрали новий склад правління. Його очільником на черговий строк знову одноголосно обраний Іван Іванович Гретченко, чия діяльність, як і активна життєва позиція, суттєво сприяли зміцненню авторитету очолюваної ним організації.