Губернатор відзвітував перед обласною радою

23 вересня 2015, 18:48
Сергій Халупінський, «Вечірні Черкаси», №38, 23 вересня 2015 року

Звіт голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка про виконання програм економічного і соціального розвитку області збігся з останньою сесією обласної ради VI скликання, а тому його обговорення плавно перетворилося на прощання. Щоправда, хто з ким прощався: чи то губернатор із депутатами, чи то депутати з губернатором, важко було зрозуміти.

Повний звіт депутати отримали для ознайомлення задовго до сесії, тому Юрій Ткаченко узагальнив його до п\'яти викликів, на які довелося відповідати протягом 2014 та 2015 років. У звіті та й під час його обговорення неодноразово звучали слова \"військова агресія\", \"війна\", так, наче весь цей час снаряди і міни рвалися не на Сході, а у нас, у самому центрі. Утім, зважаючи на стан наших доріг, у це неважко й повірити.

БЮДЖЕТНИЙ ВИКЛИК


Першим викликом Юрій Ткаченко назвав бюджетний. Так, за його словами, на початку 2014 року дефіцит надходжень до бюджетів усіх рівнів становив понад 350 мільйонів гривень. їх вдалося перекрити завдяки низці заходів. Так, наприклад, завдяки операції \"Урожай\" в області було реалізовано зерна на суму близько 500 мільйонів гривень, що дало 95 мільйонів гривень надходжень до місцевих бюджетів. Майже 60 млн грн із них - податок із доходів фізичних осіб.

- Окрім того, наполовину було зменшено чисельність працівників, які отримували заробітну плату в конвертах, нижче мінімального рівня або на рівні мінімального. Це дало нам можливість виконати бюджети у 2014 році. Більше того, зміни до Податкового та Бюджетного кодексів дали можливість наповнити місцеві бюджети у 2015 році на півмільярда гривень, - підсумував Юрій Ткаченко.

РОЗВИТОК ТЕРИТОРІЙ ТА ІНВЕСТИЦІЇ


За словами губернатора, 2014 рік область розпочала з \"нульовою інвестиційною активністю\". Відтак йому довелося особисто супроводжувати кожен проект кожного інвестора, адже основною перешкодою на шляху інвесторів була корупція. Для сприяння інвестиційним проектам було створено Агентство розвитку Черкащини.

- Ми почали ламати практику тиску на бізнес і акцентували увагу на колективній безпеці, - говорить Юрій Ткаченко. - Водночас було розпочато публічну роботу з чиновниками, які гальмували розвиток інвестиційного клімату в області. Зменшено кількість порушених кримінальних справ на 40 відсотків. Це дало певні результати. Але це не межа. Попереду величезна робота. Як результат, протягом 2014-2015 років залучено капітальних інвестицій на суму 4,3 мільярда гривень. Щоправда, обсяг залучених іноземних інвестицій за цей час сягнув лише 7,4 млн дол. Це наслідок іншого зовнішнього виклику.

СФЕРА ЖКХ


Виклики у житлово-комунальному господарстві області, за словами губернатора, були спричинені \"країною-агресором - Російською Федерацією\" і стосувалися зменшення енергозалежності. Так, на заходи енергозаощадження в області було використано 37 млн грн. Більше тисячі кредитів надано черкащанам для економії газу. Як результат, у 2014 році область зменшила споживання газу на 34%. Цього року очікується зменшення його споживання ще на 13%.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ


- Війна на Сході переорієнтувала напрями коштів, - зазначив Юрій Ткаченко. - Разом із вами ми спрямовували кошти на допомогу нашому батальйону територіальної оборони, нашим бійцям, допомогу переселенцям. Як результат нашої спільної роботи - ми першими в Україні розробили програму соціального захисту учасників АТО. Перший реабілітаційний центр був створений саме на Черкащині... Торік для родин загиблих воїнів придбали 4 квартири, цього року очікуємо на закупівлю ще 6 квартир.

Окрім того, за словами Юрія Ткаченка, на Схід України область направила понад 300 тонн гуманітарної допомоги, а також відбудувала дві школи: у Слов\'янську та Лисичанську.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ВЛАДИ


За словами губернатора, вперше за 24 роки незалежності України Президент і уряд добровільно позбавляються частини власних повноважень. У цьому напрямку обласна рада прийняла план добровільного об\'єднання територіальних громад. У результаті 3 об\'єднані територіальні громади вже цієї осені обиратимуть свої нові ради.

Підсумовуючи сказане, Ткаченко заявив, що не все із запланованого вдалося реалізувати. Зокрема, не вдалося реалізувати заходи, що стосуються якості медичного обслуговування. Недостатньо було роботи по залученню грантів та інших небюджетних коштів у медицину. \"Прикладів такої роботи в Україні немало, але Черкащина, на жаль, над цим ніколи не працювала\", - констатував він.

Обговорюючи звіт, депутати переважно схвально відгукувалися про нього. Зважали на те, що Юрій Ткаченко був призначений у час зовнішньої військової агресії. Від імені депутатської групи \"Гідність\" Любов Майборода навіть запропонувала оцінити звіт губернатора як позитивний. Однак її пропозиція не знайшла підтримки серед колег.