Валентина Коваленко: «Декомунізація в Черкасах та області завершиться восени»

22 липня 2015, 15:46
Артур Пріхно, «Вечірні Черкаси», №29, 22 липня 2015 року

Реалізація закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» має завершитись до 21 листопада. Про під час сьогоднішнього обговорення та планування подальшої роботи щодо реалізації цього закону заявила голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко.

Процес декомунізації включає перейменування вулиць та міст, демонтаж пам’ятних знаків, пам’ятників та інших об’єктів, пов’язаних із комуністичним минулим нашої держави.

– Рішення про усунення комуністичних символів породило низку звернень від громадян, – говорить Валентина Михайлівна. – 25 червня на засіданні обласної ради я порушувала питання з приводу прискорення процесу декомунізації в області. Адже за відсутності рішення місцевої влади це рішення буде ухвалюватись Верховною Радою України.

Також голова облради наголосила на основних проблемах цього процесу.

– Противники декомунізації говорять, що це – зайві витрати державних коштів. Однак це суперечить дійсності. Всі документи будуть чинні після зміни назв міст та вулиць. Нові документи будуть видаватись поступово, – зауважує Валентина Коваленко.

Згідно з опитуванням, більшість людей погоджуються з важливістю декомунізації в Україні. Однак значна частина громадян вважає, що зараз є важливіші питання, що потребують вирішення, при цьому не проти заміни назв та демонтажу пам’ятників.

На засіданні в облраді були присутні представники всіх районів Черкащини, котрі звітували про реалізацію закону в своїх населених пунктах.