Наталія Старікова: «Кабмін має збільшити закупівельну ціну на молоко від населення»

10 липня 2015, 13:22
Ніка Беркут, «Черкаський край», №54, 10 липня 2015 року

Нещодавно наш колега запостив на Фейсбуці інформацію, яка його вразила — бельгійські фермери вилили на поле в районі міста Сине три мільйона літрів молока. Такою акцією протесту вони висловили обурення зниженням закупівельних цін на молоко та молочні продукти.

В Україні закупівельна ціна на молоко мізерна, але подібну акцію уявити поки що неможливо. Селяни здебільшого або смиренно здають молоко за копійки, що пропонують виробники молочних продуктів, або самі намагаються продати на ринку, або вирізають худобу.

Влітку за літр молока дають дві-дві з половиною гривні, узимку — три-чотири, хоча у продажу той же літр коштує 10-12 гривень. Ситуація з низькою закупівельною ціною на молоко триває роками і вже призвела до критичного стану в молочній галузі.

— Мені доводиться багато спілкуватися з людьми, тому достеменно знаю, що сьогодні ця проблема — одна з кричущих, — коментує депутат облради Наталія Старікова. — А що таке для людини, яка живе в селі, де немає роботи, інфраструктури, доріг, продаж молока? Це її шматок хліба. Свого часу я обіцяла виборцям порушувати всі важливі питання, тому сьогодні ми з колегами з міжфракційного депутатського об’єднання «За відродження села» підготували звернення щодо необхідності підняти закупівельні ціни на молоко. Розраховуємо, що депутатський корпус Черкаської обласної ради підтримає це звернення до Президента, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Міністерства АПР. Востаннє мінімально допустимий рівень цін на молоко затверджувався ще у 2012 році і його давно необхідно переглянути, — продовжує депутат. — До того ж цього року криза в молочній галузі ускладнилася загальноекономічною ситуацією в Україні. Хіба винні люди, що ми більше не експортуємо сири до Росії, чи що Китай уже не бере у нас сухе молоко?

Наталія Старікова переконана, що врятувати галузь від руйнування зможе збільшення внутрішнього ринку споживання української молочної продукції, відродження невеликих молокопереробних підприємств, створення заготівельних кооперативів та підтримка держави, яка має дотувати виробників молока.