«Проти лідерів місцевих громад розгорнули інформаційну війну»

24 червня 2015, 19:04
«Нова молодь Черкащини», №24, 24 червня 2015 року

Минулої п’ятниці голова Черкаської обласної ради взяла участь у першому засіданні Ради регіонального розвитку при Президентові України, що відбулося в Києві з участю перших осіб держави та представників місцевого самоврядування – членів асоціацій та керівників місцевих державних адміністрацій. Головним питанням порядку денного стало обговорення пропозицій щодо внесення змін до Конституції в частині реформи системи місцевого самоврядування та децентралізації влади, а також реалізації ЗУ «Про добровільне об’єднання громадян». Про це Коваленко написала на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук».

«До початку засідання окремо відбулася зустріч із головами обласних рад, на якій ми поділилися думками про хід затвердження перспективних планів об’єднання громад. На сьогодні лише в кількох областях схвалено перспективні плани, в інших – не вистачило підтримки депутатів і громадськості, – зазначила Валентина Коваленко. – Саме через те відчувалось невдоволення керівництва держави, особливо на адресу представників місцевого самоврядування: нібито останні блокують реформу. Взяла слово, щоб стати на захист представників рад різних рівнів. Адже, очевидно, сьогодні проти лідерів місцевих громад розгорнули інформаційну війну, щоб дискредитувати їх перед виборами й усунути як «непідконтрольних». Бо ж усі представники органів місцевого самоврядування на засіданні Ради були збурені позицією перших осіб держави, які, власне, вважають наші пропозиції й зауваження (висловлені громадами) гальмуванням реформи».

Коваленко також окреслила причини, які зумовили такий спротив реформі в суспільстві:

«Як на мене, перш за все, – це той поспіх, у якому готувались перспективні плани об’єднання громад. Фактично перед державними адміністраціями поставили завдання й чіткі часові рамки для розробки цих планів. До цього процесу не залучили місцевих рад, не було широкого обговорення планів із залученням громадськості, науковців та експертів. Крім того, на жаль, змушена констатувати відсутність діалогу між центральною владою й органами місцевого самоврядування».

Ще одна причина, на думку Валентини Михайлівни, – відсутність потрібної законодавчої бази, чітко напрацьованого механізму розподілу владних і бюджетних повноважень на місцях.

«Це зумовило низку риторичних питань, що виникли і в нас, і в громади до нас... Люди не сприйняли насаджені «зверху» розпорядження, посилаючись на законодавчо гарантовану добровільність. Тому на останній сесії Черкаської обласної ради домовлено провести широке обговорення планів об’єднання в кожному районі, з кожною громадою. Під час діалогу з людьми я відчула, що головна причина їхнього страху перед реформою є, насамперед, страх самознищитися, а також інформаційний вакуум», – навела аргументи Коваленко.

Вона також наголосила, що всі ухвалені на рівні держави рішення й надалі наштовхуватимуться на адекватну реакцію з боку органів місцевого самоврядування й відображатимуть позицію громадян.

«Не можна допустити збурення й недовіри в громадах. Думаю, на сесії обласної ради 25 червня депутати схвалять ті перспективні моделі об’єднання, які будуть запропоновані самими жителями Черкащини», – наголосила очільниця обласної ради.