На всеукраїнському віче депутат Черкаської облради озвучила причини гальмування реформ

10 червня 2015, 20:36
«Нова молодь Черкащини», №22, 10 червня 2015 року

Відсутність належного законодавчого, організаційного й методичного забезпечення реформи, брак коштів на процес об\'єднання територіальних громад, збільшення податкового навантаження, скасування фіксованого сільгоспподатку і спеціального режиму ПДВ, брак обговорення з самими територіальними громадами, що призвело до непорозуміння між населенням сіл і органами влади, заважають сьогодні проведенню реформ, зокрема на Черкащині. Таку центральну заяву озвучила на Всеукраїнському Аграрному форумі голова Черкаської регіональної організації Аграрної партії Наталія Старікова.

Народне віче в Києві зібрало понад пять тисяч аграріїв з усієї України й стало логічним завершенням 29 форумів, які відбулися в регіонах. Сьогодні аграрії прагнуть створити потужний громадсько-політичний рух і захищати, свої інтереси, виборовши представництво на всіх рівнях влади. Спільнота, яка забезпечує нашій країні близько 27% ВВП й 17 мільярдів доларів валютних надходжень, не може стояти осторонь законотворчих процесів у державі, — вважають вони. Не дозволяє й далі сидіти склавши руки низка ухвалених останнім часом фіскальних законів, які важким тягарем лягли на плечі сільгоспвиробників.

Активну участь у віче взяли аграрії Черкащини. Делегація під керівництвом лідера ЧРО Аграрна партія України, депутата обласної ради Наталії Старікової нараховувала кількасот осіб з усіх районів. Поїздці передувала кропітка робота на місцях, обговорення з жителями районів суспільно-важливих питань, проблем і шляхів розв\'язання їх: закриття шкіл і лікарень, високий рівень безробіття, розбиті дороги, збільшення витрат на посівну, «віджимання» землі. Активну участь у розробці резолюції взяли аграрії Тальнівщини. Усі пропозиції впорядкували й виклали у спільному зверненні до керівництва країни від області.

Депутат обласної ради Наталія Старікова своєю чергою підготувала низку депутатських звернень стосовно проблеми вступу до вишів 2015 року учасників АТО, які не встигли зареєструватися на ЗНО, цін на молоко, підвищення комунальних тарифів тощо. Їх подано до Черкаської обласної ради.

На віче лідер аграріїв області, звернувшись до Президента України, Кабінету Міністрів і Верховної Ради, озвучила пропозиції, які, на думку громад Черкащини, змінять ситуацію на краще. Це потреба розробити й ухвалити Закон України \"Про місцеві референдуми\", який стане інструментом впливу територіальних громад на ухвалення рішень на місцевому рівні, внесення змін до Конституції України, Податкового, Бюджетного, Земельного кодексів і забезпечення державою надходжень у регіони, потрібних для реалізації реформи децентралізації влади.

— Одним із головних завдань нашої делегації було донести до Президента України й Уряду, що сьогодні заважає проведенню реформ, — говорить Наталія Володимирівна.

Аналогічні пропозиції прозвучали на форумі й від інших областей. Це свідчення того, що аграріїв з різних регіонів країни турбують ті самі проблеми. Голова Донецької обласної організації Аграрної партії України, депутат Слов\'янської райради Донецької області Дмитро Казацький наголосив, що найтяжче ведеться аграріям у зоні АТО. Однак саме вони залишаються єдиними підприємцями, які не покинули своєї землі під час війни й далі працюють і бережуть її. Представник Луганщини Сергій Сафо наголосив, що справжні патріоти-луганчани вважають свої села українськими й не хочуть кидати їх.

Тож учасники віче обговорили й затвердили низку звернень до Президента України, Парламенту й Уряду. Зокрема, повернути фіксований сільськогосподарський податок, скасування якого призводить до разючого падіння виробництва в агросекторі України.

Крім того, владу закликали ухвалити закон «Про місцеві референдуми», який посилив би вплив територіальних громад, і зважено поставитись до адміністративно-територіальної реформи.