«Депутатам нічого боятися», – заспокоїла голова облради Валентина Коваленко

26 листопада 2014, 19:21
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №95, 26 листопада 2014 року

Уперше сесія обласної ради (вона планується на 27 листопада) транслюватиметься он-лайн. Тобто її можна буде подивитись з веб-камер, встановлених у сесійній залі, зайшовши на інтернет-сторінку обласної ради. Про це учора повідомила голова обласної ради Валентина Коваленко на прес-конференції. Та висловила сподівання, що всі депутати прийдуть на сесію. Бо ж деякі навіть дуже важливі питання переносяться через відсутність кворуму.

Порядок на сесії забезпечить міліція


Вона роз’яснила також питання, яке цікавило журналістів, щодо системи пропуску: громадяни, як і раніше, можуть заходити в обласну раду, на сесію облради, але за пред’явлення посвідчення особи.

Валентина Коваленко зазначила також, що депутати перепитують, чи буде забезпечено правопорядок під час сесії. «Тому на начальника УМВС ми направили листа з відповідним проханням», зазначила вона.

– А депутатів хочу закликати: немає чого боятися. Люди воюють в АТО, а депутати повинні виконувати делеговані їм громадою обов’язки тут.

Сесія планує розглянути 26 питань, з них 15 – питання управління майном комунальної власності.

Зокрема, про регіональну програму модернізації комунальної теплоенергетики області. Вона дозволить зменшити майже на третину споживання природного газу (поки що ми скоротили цей показник на 9 відсотків) – завдяки встановленню теплоутилізаторів, переведення котелень на пелети, встановленню в будинках індивідуальних теплопунктів. Цю програму розробив Інституту технічної теплофізики НАН України, ще чотири роки тому, тож її довелося коригувати.

Область втратила в АТО 46 синів

Ця сесія має спрямовати кошти на підтримку обласної соціальної програми «Турбота» – 650 тисяч гривень на виплату матеріальної допомоги по 50 тисяч сім’ям загиблих в АТО. В тому числі сім’ї застреленого снайпером біля Донецька військового офіцера Олега Швеця з батальйону «Черкаси» — попри те, що з Міноборони прийшло повідомлення за підписом командира батальйону Радченка, що загинув боєць буцімто «не при виконанні службових обов’язків».

– Ми будемо порушувати питання перед прокуратурою, бо сам комбат не повинен надавати такий висновок, оскільки є багато свідчень бійців, як саме загинув Олег Швець, – повідомила Валентина Михайлівна.

Наша область втратила вже 46 патріотів. З початку року спрямовано 2,3 мільйона гривень на підтримку родин загиблих.

В області налічується вже 8,5 тисячі переселенців, з них близько трьох тисяч – родини. Громадянам, переміщеним з тимчасово окупованої території, буде надано ще 800 тисяч на одноразову і матеріальну допомогу (на попередніх сесіях надали 600 тисяч. 278 тисяч буде направлено готелям, гуртожиткам, санаторіям на харчування переселенцям.