Юні черкаські патріоти видали збірку для бійців АТО

05 листопада 2014, 10:24
Ганна Шквар, «Черкаський край», №89, 5 листопада 2014 року

«Це – справжня поезія!» – не змогла стримати свого враження від творів юних авторів письменниця, голова обласної ради Валентина Коваленко. Саме обласна рада стала ініціатором проведення в області літературного конкурсу «Україна на вістрі слова».

Конкурс пройшов у рамках однойменного всеукраїнського творчого змагання і залучив до написання поезій і прози понад сто школярів та студентів області. Найкраще з написаного ними зібране під однією обкладинкою у збірці, яка щойно побачила світ у видавництві Юлії Чабаненко. її презентація та відзначення лауреатів-авторів відбулися вчора в Будинку вчителя.

Валентина Коваленко висловила щиру подяку наставникам талановитих дітей, учителям, вихователям. І нагадала: «Ми маємо дітей, які зараз проживають історичне сьогодення, і написані ними рядки недаремно викликають сльози, почуття...».

Несподіванкою стала для учасників зібрання поява у залі хлопців у польовій камуфляжній формі. Юрій Мяус, Андрій Скороход, Тарас Шевченко прийшли на зустріч з авторами творів, написаних для бійців АТО. Про Тараса Валентина Коваленко повідомила, що він – активіст «Правого сектора», нині захищає Донецький аеропорт. Із черкащанином Юрієм Мяусом вона зустрілася на Сході і повідомила, що й там Юрій, до початку АТО – керівник літературної студії Південно-Західного району міста, писав вірші.

Серед учасників, які стали лауреатами, – Марійка Федчук із Пальмірської ЗОШ Золотоніського району. Її по-дорослому мудрі вірші не можуть не вразити осмисленням того, що переживає сучасна українська дівчинка-підліток. Її ровесник і земляк із Гельмязева Дмитро Романченко відгукнувся на нинішні події по-своєму: «У кого є душа – нехай кричить...». І таких справжніх знахідок поетичного слова у книзі безліч, а талантів на нашій землі – наче зірок на небі! Нинішній конкурс це засвідчив. А юні таланти одержали заслужені нагороди з рук справжніх письменників – Валентини Коваленко і Володимира Ткаченка.