Перша поїздка голови облради в віддалені села

18 липня 2014, 14:49
Анатолій Вікторук, «Шполянські вісті», №57, 18 липня 2014 року

Приїзд голови обласної ради Валентини Коваленко на Шполянщину став її першим робочим візитом в район. Відбулося це в день, коли відзначають свято Петра і Павла. Як правило, в селах в такі дні не почути звичної роботи косарок чи ще якоїсь техніки. Пристарілих можна побачити на лавках біля власних дворів.

Валентина Михайлівна, перш, ніж розпитувати керівників про проблеми, направлялася до людей, а вже потім надходила черга до соціальних проблем кожного села.

Скрізь, де вона побувала в цей день, порушувалися питання ремонту доріг, скаржилися на незадовільне матеріальне забезпечення шкіл, неможливість проводити хоч якісь роботи у зв\'язку з проблемами перерахування коштів через казначейство. Створилася парадоксальна ситуація – на рахунках сільських рад є кошти, але використати їх не можуть. Проблема – казначейство.

Але є проблеми, які характерні для кожного села окремо. Скажімо, в Кримках голова обласної ради побачила єдину в районі, а можливо й області школу, що опалюється дровами. На запитання, що ж потрібно для її вирішення, перший заступник голови райдержадміністрації Ірина Береза, сільський голова Ольга Діденко пояснили, що з коштами проблем немає. Частину виділив район, свою долю готова внести сільська влада, спонсори. Але вирішити проблеми з казначейством місцевій владі не під силу.

Валентина Михайлівна пообіцяла посприяти вирішенню проблеми.

Подібне довелося вислухати голові облради і у Водяному. У місцевій школі потребують заміни вікна. Кошти є, вікна виготовлені, але забрати їх зі складу та встановити заважають бюрократичні перепони з казначейством. Дане питання Валентина Михайлівна взяла під свій контроль.

У Водяному Валентина Коваленко відзначила співпрацю сільської влади та місцевого господарства «Урожай» в плані запровадження альтернативних видів палива. Саме тут з соломи виготовляються пелети (гранули), якими опалюється адміністративне приміщення. Завдяки спільним зусиллям влади села і місцевого підприємства проводиться реконструкція опалювальної системи сільської амбулаторії та ремонт доріг.

Але місцеві керівники переконані, що можна було б вирішити значно більше проблем, коли б податки йшли переважно не до державного, а в місцевий бюджет. Таку думку висловили голові облради виконавчий директор Олександр Качур та сільський голова Наталія Кирченко.

Погодилася з такими аргументами і Валентина Коваленко, відмітивши, що реформа місцевого самоврядування не просто на часі, а її необхідно проводити негайно. На її переконання, потрібно, щоб 75 відсотків коштів, що перераховує підприємець, потрапляли не в державний бюджет, а залишалися місцевому самоврядуванню, тоді люди будуть справжніми господарями, зможуть самі вирішувати свої проблеми.

У Кавунівці в жителів все ті ж проблеми – не відремонтовані дороги і відсутність на одній половині села вуличного освітлення. Була й ще одна. Валентина Михайлівна її відмітила напівжартома чи напівсерйозно після зустрічі з людьми: «Коли б знала, то взяла б косу, щоб викосити бур\'яни в парку в Кавунівці».

Додати можна хіба, що в народі було заведено, коли до зустрічі гостей готувалися, то призьбу завжди білили.

Відвідуючи навчальні заклади, бібліотеки, Валентина Михайлівна ставила одне й те ж саме питання: «Коли останній раз отримували книги з історії рідного краю, що випускаються за кошти обласного бюджету?».

Відповідь була майже однакова: «Не отримували».

Голова обласної ради переконана, що в цій справі необхідно розібратися, адже на видавництво книг з обласного бюджету виділяють чималі кошти, але чому вони не доходять до сільського читача, сільської бібліотеки, незрозуміло.

У найкращої лікарні теж є проблеми


Відвідуючи Шполянську районну лікарню, голова обласної ради відмітила, що закладом керують справжні господарі: усе сучасно, охайно, проводяться ремонти. Райлікарня не випадково посідає перше рейтингове місце серед центральних районних лікарень області.

Та існує й проблема, і не один рік, з очисними спорудами. Після того, як вони були введені в дію в 1976 році, жодного разу не ремонтувалися і зараз знаходяться в аварійному стані. Повністю вийшла з ладу система рециркуляції активного мулу, не працює вентиляція, недостатня робота агрегаторів. Як наслідок – неочищені стічні води потрапляють у річку Шполку, а звідти й до Південного Бугу можуть доноситися. Такий стан справ з очисними спорудами загрожує виникненням екологічної катастрофи щонайменше місцевого значення.

Для вирішення проблеми з очисними спорудами необхідно 1 мільйон 306 тисяч гривень. Зараз виготовлена проектно-кошторисна документація. Половину цих коштів готовий виділити районний бюджет, а іншу частину очікують з обласного бюджету. Валентина Михайлівна пообіцяла посприяти позитивному вирішенню цього питання.

Павла Мальчика можна ставити в приклад


На завершення свого візиту в район Валентина Коваленко відвідала спортивний комплекс, споруджений за кошти приватного підприємця Павла Мальчика. Оглянувши спортивний та тренажерний зали комплексу, Валентина Михайлівна відмітила, що й в обласному центрі важко знайти подібні умови не лише для фізичного розвитку, але й для сімейного відпочинку. Адже поряд працюють дитячі майданчики, тут же і танцювальний майданчик, торговельний заклад, кафе.

Окупність закладу зараз невисока, тому підприємцю доводиться утримувати його за власні кошти, а для дітей вхід на ігрові майданчики безкоштовний.

Підбиваючи підсумки перебування на Шполянщині, Валентина Коваленко залишилася задоволеною поїздкою, відмітивши, що такі зустрічі допомагають почути з перших вуст, чим насправді живуть люди у глибинці:

– Це моя перша поїздка. Собі я запланувала максимально охопити всю область. Чути громаду, бачити її проблеми, намагатися їх вирішити, тоді можна сподіватися, що в людей з\'явиться надія, що прийшла влада, яка підтримана народом і хоче щось зробити – підсумувала голова обласної ради.