Сергій Тулуб: «Нам вдалося забезпечити динаміку змін на краще»

30 квітня 2013, 16:52
«Черкащина регіональна», №11, 30 квітня 2013 року

26 квітня 2013 року на XX сесії Черкаської обласної ради, яка відбулася за участі народних депутатів України Геннадія Бобова, Антона Яценка, Омеляна Парубка та Юрія Сиротюка, депутати затвердили звіт голови Черкаської облдержадміністрації, голови Черкаської обласної організації Партії регіонів, Героя України Сергія Тулуба.

Це був завершальний етап звіту обласної влади перед черкащанами. До цього Сергій Борисович звітував про виконану роботу під час нарад з головами сільських рад та зустрічей з громадськістю, на засіданнях постійних комісій, президії обласної ради.

Крім того, результати звіту були представлені в обласних засобах масової інформації, розміщені на офіційних веб-сайтах та видані окремою брошурою «Результати діяльності обласної державної адміністрації за 2010–2012 р. р.». Отже, зі звітом голови облдержадміністрації мав змогу ознайомитися кожен охочий.

Для отримання зворотного зв’язку з громадськістю, в рамках обговорення звіту про роботу облдержадміністрації, було відкрито гарячу телефонну лінію, куди надходять звернення, пропозицій та зауваження небайдужих громадян. Нині здійснюється робота з їх узагальнення, підготовки конкретних заходів щодо реалізації. Варто зазначити, що у переважній більшості із них дається позитивна оцінка зробленому в області за цей час. Водночас, у значній частині із них висловлюються пропозиції щодо вдосконалення роботи обласної державної адміністрації, органів виконавчої влади на місцях. Зокрема, з питань створення нових робочих місць із достойною заробітною платнею, забезпечення благоустрою міст і сіл області. Справедливі нарікання звучать щодо поганого стану доріг, освітлення вулиць, недоліків у роботі громадського транспорту. Та найбільше черкащан турбує рівень медичного забезпечення, надання освітніх послуг, бездіяльність та пасивність окремих посадовців, зокрема представників земельних служб, новостворених реєстраційних підрозділів, стан боротьби з корупцією.

– Такий підхід жителів області до результатів діяльності влади викликає лише позитивну реакцію, адже звіт обласної державної адміністрації направлений не лише на констатацію досягнутого, а і на виявлення недоліків, визначення слабких сторін, вироблення плану дій щодо їх усунення, - зазначив Сергій Тулуб.

Окрім цього, звітний період діяльності Черкаської облдержадміністрації відзначений рішучими кроками Президента України Віктора Януковича, Кабінету Міністрів щодо модернізації економіки, підвищення соціальних стандартів життя населення, забезпечення курсу на впровадження європейських вимірів соціально-економічного та політичного життя. Саме забезпеченню здійснення цього курсу і була підпорядкована діяльність обласної державної адміністрації протягом звітного періоду.

З врахуванням особливостей регіону було прийнято цілий ряд конкретних цільових програм, які нині перебувають на стадії реалізації. Безумовно, головною із них є Програма «Будуємо нову Черкащину» на 2011–2015 роки, а також програми підтримки місцевого самоврядування, розвитку і реформування житлово-комунального господарства, залучення інвестицій в економіку області, розвитку малого і середнього підприємництва, зайнятості населення, розвитку туризму, «Шкільний автобус» та ряд інших.

– Визначальними були перші 100 днів діяльності нашої нової команди, коли ми напрацьовані перспективні плани звірили із думкою громади, окреслили головні пріоритети. Як результат – нам вдалося зупинити спад, досягти стабілізації економічного розвитку, забезпечити динаміку змін на краще, – зауважив очільник області.

Зокрема, на головному напрямку діяльності облдержадміністрації щодо стабільності економічного розвитку вдалося підвищити обсяг реалізованої промислової продукції на 62 відсотки; наростити іноземні інвестиції в розвиток економіки області до 900 доларів США, що у чотири рази більше ніж на початок 2010 року. Кардинальні зміни відбулися у роботі податкових органів з детінізації економіки та легалізації заробітної плати. Здійснені заходи дозволили за три останні роки місцевим бюджетам отримати 5,2 млрд. грн., що більше, ніж разом за шість попередніх років. Зведений бюджет області у 2012 році склав 6,7 млрд. грн., що на 50 відсотків більше, ніж у 2009 році.

Позитивні результати, які має область у аграрному секторі економіки, зобов’язують не знижувати темпи модернізації всіх його галузей, подальших кроків у інтенсифікації агропромислового комплексу. Значно ефективніше слід займатися питаннями віддачі кожного гектара землі, підвищення продуктивності тваринницької галузі. Необхідно оптимізувати у відповідності до агротехнічних вимог площі під технічні культури, дбаючи водночас про збільшення їх врожайності.

Особливо гостро стоїть питання про насичення ринку області продовольчими товарами місцевих виробників. Тобто, товари Черкащини повинні бути доступні черкащанам. Під постійним контролем повинні залишатися питання соціально-економічного розвитку села. Зокрема, демографії сільського населення, соціального захисту сільських жителів. Тож потрібно значно активніше вирішувати питання, які окреслені в обласній програмі «Село Черкащини – 2020».

– У багатьох наших земляків викликає занепокоєння реформа медичної сфери, та ще раз підкреслю – у жодному разі зниження стандартів надання медичних послуг не буде. Сьогодні у діяльності обласної державної адміністрації змінюються акценти щодо медичного обслуговування наших земляків. Увага приділяється профілактиці захворювань, здоров’ю дітей, розвитку фізкультури і спорту. Суттєві зміни відбуваються в освітній галузі, - наголосив Сергій Борисович. – Головне для влади – забезпечення гідного рівня освіти наших наймолодших жителів. Пріоритетним завданням на 2013 та наступні роки залишається створення умов для розвитку у кожної дитини творчих здібностей та обдарувань. Тому фінансування освіти буде щороку збільшуватися.

Особливо гостро стоїть питання працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, майже 15 тисяч, які щороку закінчують ВНЗ. Необхідно переглянути, насамперед, потреби господарського комплексу області, систему відбору абітурієнтів.

Цей рік є визначальним у ході підготовки до відзначення 200-річного ювілею славетного Кобзаря Тараса Шевченка, 60-річчя утворення області, відзначення 70-річчя визволення краю від фашистських загарбників. Органам влади та територіальним громадам необхідно зробити все, щоб гідно зустріти гостей, а також створити належні умови для жителів області. Для цього кожен повинен на своєму місці чесно і самовіддано дбати про розвиток області.

За звітний період органами виконавчої влади разом із місцевим самоврядуванням області досягнуто певних результатів, які зафіксовані у рейтингових оцінках Кабінету Міністрів України. Про це переконливо свідчать підсумки соціально-економічного розвитку регіону.

– Однак, ми розуміємо, що справи не в рейтингових оцінках, а у тому, як кожен із наших земляків оцінює рівень свого життя, добробуту родини. Тому нам всім – обласній державній адміністрації разом з депутатами місцевих рад необхідно, спираючись на досягнуте, зробити подальші рішучі кроки на закріплення динаміки змін на краще, що дасть змогу докорінно поліпшити рівень соціального забезпечення населення, розвиток громад. Переконаний, що закріпити досягнуте та вийти на нові рубежі ми зможемо лише об’єднавши зусилля. Тож, розраховую на вашу підтримку, – звернувся до депутатів Сергій Тулуб.