Іван Гретченко: «Робота волонтерів не була б настільки успішною без підтримки влади»

19 квітня 2013, 15:29
Олена Степанова, «Черкаський край», №32, 19 квітня 2013 року

18 квітня виповнилося 95 років одній із найчисельніших і найвідоміших громадських організацій світу – Товариству Червоного Хреста. Її добровольці надають підтримку найменш захищеним, нужденним громадянам. У цій благородній справі Черкаська обласна організація ТЧХ успішно об’єднує зусилля структур виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських і профспілкових організацій, благодійних фондів та релігійних конфесій. Про діяльність Товариства в області ми попросили розповісти депутата обласної ради, голову обласного осередку Товариства Червоного Хреста України Івана Івановича Гретченка.

– Іване Івановичу, як керівник такої потужної громадської організації, розкажіть, як Товариство здійснює свою роботу на Черкащині?


– Обласне Товариство Червоного Хреста посідає одне з перших місць на Черкащині не лише за чисельністю, але й за масштабами допомоги соціальним закладам та жителям області. Ми маємо досить розгалужену систему взаємодії та допомоги нашим громадянам. Щоденно у містах та районах нашої області червонохресні організації надають допомогу хворим, малозахищеним, самотнім громадянам похилого віку, дітям-сиротам та інвалідам. Однак, наша робота не була б настільки успішною й дієвою без підтримки і участі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Так, підтримуючи ініціативу голови облдержадміністрації Сергія Тулуба, торік в області створено громадську раду з питань розвитку та підтримки волонтерського руху на Черкащині, яку очолили заступник голови облдержадміністрації Тетяна Прітченко та заступник голови обласної ради Василь Касян. Рада стала своєрідним координаційним центром та забезпечує значною підтримкою усі громадські організації.

Місцеві організації Товариства, а їх в області – 24 міськрайонних та 1838 первинних, тісно співпрацюють з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування та в будь-який момент готові надати допомогу населенню у різних надзвичайних ситуаціях. Практично кожен четвертий житель Черкащини є членом цього Товариства. Завдяки добровільним пожертвам громадян, підприємств, установ, організацій, представників бізнесу, підтримці органів місцевого самоврядування реалізується ряд конкретних заходів щодо вирішення проблем у соціальній сфері.

З метою пропаганди донорського руху на Черкащині ТЧХ разом із працівниками служби крові залучають до цієї справи молодь, проводять зустрічі та відзначають донорів. Спільно з органами місцевого самоврядування активісти Товариства організували у віддалених селах та хуторах 54 пункти з надання першої невідкладної допомоги. Там нині працюють волонтери – колишні медичні працівники, педагоги, соціальні працівники, санітарні дружинниці. Всі пункти забезпечені аптечками, тонометрами, мобільними телефонами.

Успішно пройшла на Черкащині й широкомасштабна акція обласного Товариства під гаслом «Шануймо ветеранів». На зібрані кошти в міських та центральних районних лікарнях під опікою Товариства відкрито 74 палати для самотніх та малозабезпечених, ветеранів війни та праці, інвалідів, солдатських вдів.

Крім того, вже більше 15 років Товариство проводить в області благодійну акцію «З радістю до школи» для дітей-сиріт, які живуть у сім’ях з опікунами і збираються до першого класу.

З метою формування в учнівської молоді світогляду, заснованого на солідарності поколінь, поваги до літніх людей, почутті відповідальності дітей за долю престарілих батьків, майже в усіх школах області діють волонтерські загони, якими керують досвідчені педагоги. Організація підтримує і розвиває волонтерський рух, активісти якого пропагують серед молоді здоровий спосіб життя. Щорічно за кошти Товариства всі школи на суму понад 22 тисячі гривень забезпечуються аптечками першої медичної допомоги.

Гордістю нашого обласного осередку є патронажна служба. У її складі 204 медичні та молодші сестри милосердя, які обслуговують понад 17 тисяч підопічних – одиноких громадян похилого віку, ветеранів війни, праці та інвалідів. Для них працюють 48 кімнат медико-соціальної допомоги, 25 банків одягу та пунктів прокату медичного обладнання, яке ветерани отримують у користування безкоштовно.

Свою роботу активісти громадської організації успішно координують з профільними управліннями облдержадміністрації – охорони здоров’я та медицини катастроф; праці та соціального захисту; освіти і науки, з питань надзвичайних ситуацій, а також центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, радою ветеранів, депутатами обласної та місцевих рад.

– В чому виражається співпраця вашої організації з владними органами?

– Обласна влада постійно сприяє розвитку волонтерського руху на Черкащині. Щороку на виконання цільових обласних програм, пов’язаних з діяльністю Товариства Червоного Хреста, з міських та районних бюджетів ми отримуємо близько 300 тисяч гривень.

Приміром, спільно з Головним управлінням охорони здоров’я та медицини катастроф ОДА, протитуберкульозною службою й мережею відповідних лікувальних закладів члени Товариства організовують медико-соціальної і матеріальної допомоги хворим на туберкульоз. В обласній та більшості міських і районних організацій за рахунок місцевих бюджетів створено посади спеціалістів з реалізації програми боротьби з цією підступною хворобою. Волонтери нашого Товариства проводять масштабні акції зі збирання коштів на підтримку хворих на туберкульоз. Крім того, обласному протитуберкульозному санаторію «Руська Поляна» та дитячому відділенню обласного протитуберкульозного диспансеру постійно надається матеріальна допомога.

– Іване Івановичу, ви згадали про обласні програми. У реалізації яких бере участь ваше Товариство?

– Як депутат обласної ради, цілком підтримую усі соціальні програми, що діють у нас в області, тож і обласний осередок повсякчас бере участь у їх реалізації. Серед основних – виконання обласної програми «Будуємо нову Черкащину», реалізація обласної програми «Турбота». Також Товариство здійснює заходи щодо забезпечення профілактики ВІЛ/СНІД, проведення підготовки населення щодо надання першої медичної допомоги тощо.

На виконання обласної програми «Репродуктивне здоров’я» Товариство посприяло відкриттю 9 палат для лікування жінок репродуктивного віку на базі Уманського пологового будинку. Палати забезпечені білизною, холодильниками, телевізорами та меблями. Крім того, місцеві організації Товариства Червоного Хреста взяли під опіку дитячі відділення Звенигородської, Кам’янської, Катеринопільської, Чигиринської, Монастирищенської, Жашківської та Городищенської центральних районних лікарень, а також обласної дитячої лікарні.

Торік координаційний центр волонтерського руху долучився до програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що відбувається за фінансової підтримки Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Співпраця дає можливість здійснювати лікування під безпосереднім контролем патронажних медичних сестер нашої організації, інших волонтерських організацій Черкащини.

Хочу висловити щиру вдячність усім за інтерес до діяльності Товариства Червоного Хреста на Черкащині. Адже ми спільно з органами влади працюємо заради допомоги та підтримки кожного, хто опинився у складній життєвій ситуації. Сподіваюсь, що й надалі спільними зусиллями ми впроваджуватимемо в життя соціальні ініціативи Президента України та обласні програми.