Валерій Черняк: Перш ніж щось оптимізувати, треба порадитись з людьми

25 квітня 2013, 13:43
Олена Журавка, «Нова Доба», №31, 25 квітня 2013 року

Нещодавно голова обласної ради Валерій Черняк з робочою поїздкою побував у Чорнобаївському районі, в ході якої, зокрема, відвідав Іркліївську районну лікарню, а також СТОВ «Агроко» у с. Мельники.

Оглядаючи Іркліївську районну лікарню, голова обласної ради поцікавився, наскільки ефективно використовується її досить велике приміщення. При цьом він наголосив. Що нині в наданні медичних послух найважливішим завданням є встановлення правильного діагнозу та забезпечення кваліфікованої допомоги. Разом з тим, цей принцип не завжди застосовується, а кошти, які могли б допомогти хворому, доводиться спрямовувати на нераціональне утримання будівель та штатних одиниць.

Слід відзначити, що на Чорнобаївщині працює дві районні лікарні – центральна та Іркліївська. Останнім часом серед місцевих жителів поширюються чутки про закриття останньої, що викликає певну суспільну напругу. Коментуючи ситуацію, Валерій Черняк зауважив, що на сьогодні про прийняття такого рішення не йдеться, проте він висловив свою думку з приводу функціонування подібних медичних установ. Так, за словами Валерія Петровича, важливим для пацієнтів має бути не місце лікування, а якість. Тож потрібно спрямовувати зусилля на забезпечення медичних закладів обладнанням, автомобілями, відповідними засобами зв\'язку, на ремонти доріг тощо. Стосовно подальшої роботи Іркліївської лікарні голова обласної ради наголосив, що її долю потрібно вирішувати не лише фахово, а й із залучен¬ням місцевих жителів, представників профільної комісії районної ради та всіх зацікавлених осіб. З цього приводу спілкуючись з колективом та пацієнтами він відзначив: «Збирайтеся разом, проаналізуйте свою роботу і потреби людей і, виходячи з цього, – визначайте стратегічний напрямок розвитку лікарні на перспективу. Чи це буде акцент на паліативній допомозі, неврологічній чи іншій... Але головне – з урахуванням того, щоб це було краще для пересічного громадянина».

Валерій Черняк також наголосив, що готовий допомогти та залучити до цієї роботи галузеву постійну комісію обласної ради та фахівців обласного рівня. Крім того, він додав, що можливий процес реорганізації має сприяти більш раціональному використанні приміщення лікарні та збереженню робочих місць.

Свою точку зору з приводу висловив і голова райдержадміністрації Юрій Клименко, який зауважив, що факт подальшого функціонування медичного закладу є беззаперечним, проте нині вивчаються можливості та триває пошук варіантів його роботи.