Юрій Андрійчук: Є низка повноважень, що зможуть ефективно виконувати тільки районні ради

29 листопада 2019, 13:20

В Україні повинні залишитись органи місцевого самоврядування на субрегіональному рівні, з належними повноваженнями та конституційними гарантіями.

Про це зазначив Юрій Андрійчук, Голова Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад на форумі «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави», що триває у Краматорську.

«При впровадженні децентралізації ми часто орієнтуємось на такі територіально великі країни як Німеччина чи Франція. В цих державах органи місцевого самоврядування на субрегіональному рівні існують. Тож чому в України їх немає бути?», — акцентував Юрій Андрійчук.

«Сьогодні наша Асоціація вбачає низку повноважень, що могли б ефективно реалізовуватись районами. Мова йде про управління та утримання об’єктів культури, фізичного виховання, туризму та іншим спільним майном. Райони можуть надавати спеціалізовані медичні послуги, будувати дороги та займатись екологією», — зазначив Голова Секретаріату.

Юрій Андрійчук наголосив, що районні та обласні ради повинні отримати власні виконавчі органи, а завдання Парламенту – закріпити це у Конституції, як і передбачено у Концепції реформування органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Крім того, Голова Секретаріату запропонував провести окремий захід за участі державної влади та міжнародних партнерів, на якому обговорити перспективи формування місцевого самоврядування на районному рівні.

 

За інформацією УАРОР


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/yuriy-andriychuk-e-nizka-povnovazhen-scho-zmozhut-efektivno-vikonuvati-tilki-rayonni-radi