Розпочалося публічне обговорення Концепції змін до законодавства про місцеві вибори

30 жовтня 2019, 14:56

Як відомо, для розроблення законопроекту про внесення змін до Закону України «Про місцеві вибори» щодо забезпечення представництва громадян в раді громади, а також територіальних громад — в районних та обласних радах навесні 2019 року Мінрегіон утворив робочу групу, до складу якої увійшли представники Мін’юсту, асоціацій органів місцевого самоврядування, народні депутати, експерти з питань виборчого законодавства. Сприяння та технічну допомогу в забезпеченні діяльності робочої групи надали Координатор проектів ОБСЄ в Україні та Офіс Ради Європи в Україні.

– Ми запропонували варіанти, як організувати систему місцевих виборів так, щоб у місцевих радах були належним чином представлені інтереси усіх жителів і громад, як знизити вплив центральних партій на місцеві вибори, і взагалі — як зробити вибори більш зрозумілими і справедливими. Тепер маємо час на обговорення і пошук найоптимальнішої моделі, яка буде прописана у відповідному законопроекті.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода під час публічної презентації та обговорення Концепції змін до законодавства про місцеві вибори.

За його словами, зміни до законодавства про місцеві вибори мають враховувати майбутні зміни до Конституції в частині децентралізації та базуватися на новому адміністративно-територіальному устрої.

«Розраховуємо, що народні депутати приймуть зміни до Конституції вже в лютому наступного року. Після цього можна буде затверджувати новий адміністративно-територіальний устрій на рівні громад і районів і на його основі приймати закон про місцеві вибори. Отже ці декілька місяців спільно з Міністерством юстиції та народними депутатами маємо використати для консультацій, координації і напрацювання законопроекту, що пропонуватиме оптимальну модель виборів, яка враховуватиме майбутні повноваження і можливості місцевих рад усіх рівнів», — сказав В’ячеслав Негода.

Він висловив думку, що система і організація місцевих виборів має бути прописана не у виборчому кодексі, а в окремому законі, бо, по-перше, вона має безліч особливостей, а, по-друге, місцеве самоврядування у децентралізованій країні варте того, щоб мати свої окремі правила обрання депутатів рад і голів.

30 жовтня Концепцію змін до законодавства про місцеві вибори презентують і на засіданні парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Ознайомитися з презентацією Концепції можна ТУТ>>

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/rozpochalosya-publichne-obgovorennya-koncepcii-zmin-do-zakonodavstva-pro-miscevi-vibori