Юрій Ботнар: Свободівці не підтримують бюджет деградації Черкащини на 2016 рік

15 січня 2016, 12:47
29 грудня 2015 року на позачерговій сесії Черкаської обласної ради депутати ухвалили б’юджет Черкащини на 2016 рік. Фракція ВО «Свобода» в обласній раді такий проект не підтримала через його антисоціальну та антинародну суть.

Остаточний проект бюджету Черкаської області на 2016 рік депутати отримали безпосередньо перед голосуванням. Проте проаналізувавши його, свободівці виявили у ньому низку недоліків, про які повідомили своїх-колег депутатів під час засідання.

«По-перше у нинішньому бюджеті серед головних завдань розвитку області на 2016 рік визначається зростання середньої заробітної платні лише на 11,1%. Це при тому, що прогнозований урядом рівень інфляції – 12%, і навіть у злочинному Держбюджеті-2016 на кінець року заплановано зростання мінімальної зарплатні на 12,1%. Слід зазначити, що у 2015 році зростання середньої зарплатні по області становить 17,2% і це у рік повної стагнації економіки. Не варто забувати, що прогнозований урядом рівень інфляції, як правило, суттєво занижений. Експерти зазначають, що через «податкові новації» зростання цін споживчого кошика вже у першому кварталі 2016 року, скоріше за все, досягне 25%.

Для свободівців неприпустимо підтримувати основний фінансовий план, який передбачає не розвиток області, а навпаки, подальший занепад її економіки та рівня життя мешканців Черкащини. Розділяти відповідальність за подальше зубожіння українців мають політичні сили, що сформували уряд та проголосували за цьогорічний державний бюджет. Відповідно за зубожіння зокрема черкащан відповідальність несуть ті сили, що підтримали бюджет деградації на 2016 рік.

По-друге проект обласного бюджету на 2016 рік сформовано з урахуванням внесених змін до податкового та бюджетного законодавства згідно із законами, ухваленими Верховною Радою України 24 грудня 2015 року. Відповідні закони про внесення змін Податкового та Бюджетного кодексів ухвалені із грубим порушенням усіх норм Регламенту ВРУ, а отже нам важко погодитись із доцільністю розробки обласного бюджету на основі фактично «нелегітимних» норм. Крім того, ці закони досі не підписано Президентом. Підтримавши цей бюджет, ми автоматично стали б співучасниками «злочину», скоєного урядом Яценюка та нардепами, які віддали свої голоси за закони вночі 24 грудня.

По-третє у проекті рішення враховано обсяги міжбюджетних трансфертів, визначені Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Якщо навіть не звертати увагу на те, що Держбюджет-2016 ухвалено з порушенням Регламенту, ми не можемо враховувати в обласному бюджеті фактично неіснуючі показники трансфертів з держбюджету. Як відомо, проголосований 24 грудня закон знаходить на перевірці МВФ і цілком можливо, що в нього будуть вноситися зміни. А отже ні текстом проекту Закону, ні додатками до нього, що розміщені на сайті ВРУ, ми користуватися не можемо. Ми переконані, що будувати основні фінансові пріоритети області на примарних цифрах та порожніх папірцях, які запропонували депутатам Верховної Ради для голосування 24 грудня 2015 року, є безвідповідально.

По-четверте бюджет Черкаської області є відверто антисоціальний. У головному фінансовому документі Черкащини видатки на освіту скорочуються на 24%, а видатки на культуру - на 2,4%. Видатки на медицину збільшуються, але на мізерних 3,9%.

Депутатам Черкаської облради пропонують ухвалили бюджет без програми соціально-економічного розвитку області через її банальну відсутність. Через це загалом залишилось таємницею, які ж пріоритети визначає для себе Черкащина. На нашу думку такими пріоритетами мають бути: забезпечення кращої якості освітніх та медичних послуг, що отримують черкащани, розвиток інфраструктури, зокрема у напрямку розбудови туристичної галузі та житлово-комунального господарства, збільшення кількості місць в садочках і школах. Окремим пріоритетом має бути масштабне й комплексне українське національно-патріотичне виховання дітей, юнацтва та молоді Черкащини, яке відтепер не базуватиметься на совковій пропаганді», – заявив голова фракції ВО «Свобода» в Черкаській обласній раді, член Політради партії Юрій Ботнар.

Прес-служба Черкаської обласної організації ВО «Свобода»




Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/4007-yury-botnar-svobodvc-ne-pdtrimuyut-byudzhet-degradacyi-cherkaschini-na-2016-rk