Обласна рада завершила роботу 14-ої сесії

09 вересня 2022, 16:22

Депутати обласної ради ухвалили низку рішень під час пленарного засідання сесії. Зокрема підтримали захисників та їхні родини, а також спрямували кошти на допомогу медичним закладам та іншим комунальним підприємствам.

Так, у сфері охорони здоров'я обласні обранці підтримали передання 7 "Старлінків" для обласних медичних закладів, а також "швидких" з обласного центру Екстренки в лікарні у громадах та для військової частини.

Окрім цього у змінах до бюджету області передбачили понад 4 млн на фінансову підтримку обласного госпіталю. Кошти спрямують на медикаменти, харчування та часткове погашення заборгованості по заробітній платі. Також у змінах передбачаються кошти на придбання апарату ШВЛ та інкубатора для новонароджених в обласну дитячу лікарню.

У межах підготовки до непростого опалювального сезону обласні обранці підтримали виділення коштів на ремонт котелень у навчальних закладах.
Зокрема, йдеться про:
- капітальний ремонт котельні у Багатопрофільному регіональному центрі професійної освіти у Черкаській області у Ватутіному;
- капітальний ремонт котельні із зміною опалювальних котлів у ДНЗ «Корсунь-Шевченківський професійний ліцей;
- заміна та монтаж двох твердопаливних котлів у Вільшанській спеціальній школі;
- заходи забезпеченням пожежної безпеки та проведення поточного ремонту системи опалення Золотоніської спеціалізованої школи.

Також депутати підтримали виділення коштів комунальному готелю "Дніпро" на погашення заборгованості за енергоносії та для здійснення заходів з економії опалення в осінньо-зимовий період.

Що ж до питань соціального захисту населення, то прийнято рішення про внесення змін до обласної програми "Турбота" - це дасть можливість дітям захисників та ВПО безоплатно відвідувати комунальні мистецькі інтернатні заклади. А в змінах до бюджету передбачили кошти на виплату компенсацій сім'ям загиблих військовослужбовців.

З-поміж іншого рейтинговим голосуванням депутати обрали представників від громадськості до складу поліцейської комісії ГУНП. Ними стали: директор Черкаського бізнес-коледжу, депутат облради Олег Куклін та колишній службовець органів МВС і нацполіції Юрій Москаленко

Окрім цього, були зміни і в освітній сфері. Так, обласні обранці підтримали виділення 400 тисяч гривень з обласного бюджету на придбання обладнання для віртуального кабінету з вивчення математичних наук. Детальніше у відео ТРК "Ільдана".

Багато років Черкаська область реалізує амбітний проєкт із втілення робототехніки та STEM-освіти в навчальних закладах. З цією метою на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти для педагогічних працівників створили лабораторії STEM-освіти та робототехніки.

Депутат обласної ради і начальник управління освіти ЧОДА Валерій Данилевський розповів, що за виділені кошти планують придбати інтерактивну панель з програмним забезпеченням, комп'ютер та STEM-комплект для природничо-математичних дисциплін. Таким чином панують  розширити лабораторію STEM-освіти і зробити на її базі віртуальну класну кімнату з вивчення математичних предметів. Вона стане ще одним із елементів дистанційного навчання, яким зможуть користуватися вчителі й учні.

- Це також дасть можливість нам працювати у всеукраїнському проєкті по розвитку STEM-освіти, який уже затверджений наказом МОНу та подаватися на різні міжнародні грантові програми, що в подальшому дозволить залучити значні кошти саме для технічного забезпечення закладів освіти області, - додав Валерій Данилевський.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/oblasna-rada-zavershyla-robotu-14-oyi-sesiyi