“Ця депутатська каденція буде знаковою», – голова фракції “Батьківщина” Семен Радченко

31 грудня 2022, 12:10

В перші тижні повномасштабного вторгнення політичне життя на Черкащині різко загальмувало. Втім, трохи оговтавшись від потрясіння, депутати повернулися до своїх обов’язків. Порядок денний деякий час був чи не єдиним: допомога війську. Згодом взялися й за інші проблеми, хоч до кінця року деякі так і не змогли вирішити.

В інтерв'ю виданню "Про все" голова фракції "Батьківщина" в Черкаській обласній раді Семен Радченко розповів, що на його думку теперішня депутатська каденція буде знаковою.

- Зрозуміло, що цей рік був не таким, як зазвичай, - розповідає Радченко. - Ця депутатська каденція в певній мірі буде знаковою для історії. Перша сесія відбулася наприкінці березня, коли всі відійшли від шоку. Сесії під час війни відрізнялися від тих, що були за мирного життя. Вони були в основному пов’язані з бюджетними питаннями.  Треба було оперативно вирішувати фінансування тероборони, військових, поліції. На що саме виділялися кошти, на загал навряд чи можна. Важливо також і те, що між депутатами відбулася консолідація. 16 грудня ми приймали бюджет Черкаської області. Цього дня саме був масований ракетний обстріл. Комісія працювала в напівпідвальному приміщенні. Дочекалися відбою і швидко прийняли бюджет. От якраз саме це питання я вважаю найважливішим наразі рішенням. Це дозволить нормально функціонувати всім установам та закладам.

Очільник ради Анатолій Підгорний додає, що засідання комісій під час тривоги стали вже звичною справою.

- Ми не припиняли роботу з початку вторгнення. Так, більшість депутатів долучилося відразу до волонтерства, однак і сесійної роботи ніхто не покинув. Ми збиралися у безпечному місці, аби провести засідання комісії, обговорювали й підписували відкриті листи до керівництва держави та міжнародної спільноти тощо. Це також дало змогу оперативно перерозподіляти кошти на засіданнях “бюджетної комісії”,  вирішувати завдання зі створення та забезпечення територіальної оборони області, ЗСУ, розміщення ВПО, сталого функціонування критичної інфраструктури тощо, - пригадує Анатолій Підгорний.

Що ж до питань бюджету на 2023 рік, то голова облради зауважив, що він збалансований між доходами й видатками і становить понад 2,5 мільярди гривень.

Захищені видатки загального фонду бюджету становлять 87 відсотків. Таким чином буде змога забезпечити виплату заробітної плати, розрахуватися за комунальні послуги та енергоносії, придбати медикаменти та продукти харчування, виплатити стипендії, забезпечити стабільну роботу установ, КЗ та КНП охорони здоров’я.

- Також спрямовуватимемо кошти на забезпечення цивільного захисту населення, територіальної оборони та наших захисників. Для цих потреб сформований резервний фонд. Створений також регіональний матеріально-технічний резерв для оперативного реагування на надзвичайні ситуації, які можуть виникнути, - додав Анатолій Підгорний.

Голова фракції "Батьківщина" в обласній раді переконаний, що в наступному році варто більше приділити уваги медикам.

- Якихось особливих завдань на наступний рік особисто перед собою не ставлю, - пояснює депутат. -  Сьогодні головне – боротьба і перемога. Але особливу увагу в наступному році треба буде звернути на медицину. Треба добудувати спеціальний бункер в онкодиспансері. Є плани збудувати нормальну станцію швидкої медичної допомоги, бо диспетчери сидять в не дуже добрих умовах. Ми з колегами-депутатами, не лише нашої фракції, дійдемо до цього. Це з глобальних питань, які треба вирішувати в наступному році.

Фракція "Батьківщина" за всі місяці повномасштабного вторгнення зібрала та передала військовим та цивільним значну кількість допомоги. Окрім цього залучили понад 150 тисяч доларів для лікарень.

- В ці часи не може бути ніякої політики. Тільки перемога, - впевнений Радченко. - Ми з депутатами нашої фракції протягом всього часу робили все, аби допомагати фінансово та діями ЗСУ й простим людям. Саме це насправді важливо. Я рідко розказую про те, що роблю. Насамперед, незручно перед тими, хто зараз боронить нашу країну. Та якщо підсумувати, то були певні успішні проекти. Наприклад, привозили наших американських партнерів у лікарні області. Вони допомагали, оперували й навчали. Також привезли допомоги в медзаклади на 160 тисяч доларів. Буквально нещодавно вкотре купили машину для ЗСУ від нашої партії. Гуманітарний вантаж збирали й відправляли на Херсон. Робота постійно триває.

З огляду на події в країні, Семен Радченко святкувати Новий рік, як колись, не збирається.

- Я взагалі не планую святкувати Новий рік так, як раніше, - говорить чоловік. - Якщо буде така можливість, подивлюся по телевізору звернення президента. Можливо, вип’ю з родиною трохи шампанського. На цьому й все. По-справжньому святкувати будемо вже після перемоги.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/tsya-deputatska-kadentsiya-bude-znakovoyu-holova-fraktsiyi-batkivshchyna-semen-radchenko