Перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко провів нараду із очільниками обласних організацій Національних творчих спілок

28 липня 2021, 15:51

У нараді також брали участь голови обласних осередків: Національної спілки майстрів народного мистецтва Ольга Мартинова, Національної спілки письменників Володимир Поліщук, Національної спілки художників Роман Кравчук та Національної спілки краєзнавців Василь Мельниченко, заступниця начальника управління культури та охорони культурної спадщини ОДА Людмила Товстопят.  

В межах зустрічі обговорили нову програму підтримки творчих спілок, проблеми сплати оренди та ремонту приміщень, відновлення роботи ради з питань культури, проведення мистецьких фестивалів і симпозіумів, а також розвиток інклюзивного туризму та організації території містечка майстрів.

Заступниця начальника управління культури та охорони культурної спадщини Людмила Товстопят повідомила, що наразі програма підтримки обласних осередків національних творчих спілок розробляється і буде виноситися на розгляд депутатів під час найближчої сесії. Також у межах програми будуть передбачені кошти на сплату оренди, адже ці організації є неприбутковими.

 

Як пояснила Ніна Нелезенко, головний спеціаліст відділу з питань оренди управління об’єктами спільної власності територіальних громад виконавчого апарату обласної ради, раніше обласні осередки Національних спілок орендували приміщення за 1 гривню, зараз такої можливості немає.

 

- Тоді обласна рада своїм рішенням надавала пільгу таким організаціям. Зараз законодавчі норми у сфері оренди державного та комунального майна дуже змінилися. Майно здається в оренду через електронну систему. Водночас варто зауважити, що Національні спілки можуть орендувати приміщення без тендеру. Тому найоптимальніший варіант скористатися можливостями обласної програми, - каже Ніна Нелезенко.

З-поміж іншого учасники наради зауважили, що необхідно найближчим часом відновити діяльність ради з питань культури, яка вже кілька років не проводила засідань. Також обговорювали важливість відновленням мистецьких фестивалів.

Ольга Мартинова зауважила, що необхідно відновити симпозіум майстрів народного мистецтва України - “Холодний Яр”.

- Кілька років тому його проводила Національна спілка майстрів народного мистецтва тоді відновили багато гончарень. Певний час не було фінансування і симпозіуми не проводили, а три року тому організували 2 обласних і один всеукраїнський симпозіум. Важливо, що всі виготовлені майстрами роботи залишаються музеям, а люди отримують багато позитиву. Закриття фестивалю відбувалося завжди на День Незалежності, проводилося велике свято в Чигирині. Минулого року симпозіум не відбувся, а цьогоріч плануємо провести його у вересні. Він важливий для області, підвищує привабливість регіону для культурного туризму. Симпозіуми треба обов’язково відновити, адже те, що виходить із постійності - виходить назавжди, - вважає Мартинова.

Також, на її думку, потрібно приділити увагу розвитку інклюзивного туризму й організувати містечко майстрів.

- Було б дуже добре створити програму підтримки творчих людей з інвалідністю, щоб була змога облаштувати для них комфортні умови, запросити майстрів, придбати витратні матеріали тощо, - додає Ольга Мартинова.

Голова Черкаської обласної організації Національної спілки художників України Роман Кравчук розповів про необхідність реставрації стіни “Будинку художників” у Черкасах.

- Було б цікаво не просто відреставрувати її, щоб плитка не відвалювалася, а зробити повноцінне панно з іменами художників, які колись тут жили. Думаю, що не всі черкасці знають про існування такої будівлі в місті. На це очевидно потрібні гроші, - додає Роман Кравчук.

Перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко зауважив, що звернеться із цією пропозицією до міської влади, аби посприяти втіленню ідеї.

Окремо обговорили питання залучення творчих спілок до відзначення пам'ятних і ювілейних дат в Черкаській області. Адже у 2022 році виповнюється 50 років Черкаській обласній організації Національної спілки письменників, 300-а річниця з дня народження Григорія Сковороди, (який проживав у с. Коврай Золотоніського району), 90 років Черкаському академічному музично-драматичному театру імені Тараса Шевченка та інші.

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/pershiy-zastpnik-golovi-oblasnoi-radi-roman-suschenko-proviv-naradu-iz-ochilnikami-oblasnikh