Депутати підтримали придбання лінійного прискорювача шляхом лізингу під час спільного засідання комісій

14 липня 2021, 08:38

На виконання рішення обласної ради від 4 червня було прийнято рішення утворити дві комісії, які мали вивчити можливість придбання лінійного прискорювача шляхом укладання договору фінансового лізингу, та в межах державно-приватного партнерства у формі концесії. До комісій увійшли представники всіх політичних сил обласної ради. Перше спільне засідання цих комісій відбулося 13 липня, там депутати й визначилися зі способом придбання обладнання.

- Прийнято рішення доручити виконавчому апарату обласної ради підготувати проект рішення про надання дозволу онкодиспансеру на укладання договору фінансового лізингу. Потім цей проект розглянемо на спільному засіданні та у профільних постійних комісіях і вже погоджений проект винесено на розгляд у сесійну залу. Він дасть змогу побудувати бункер та придбати обладнання без ризику втратити успішне комунальне підприємство. З-поміж іншого сформовані доручення підготувати проект рішення про звернення депутатів обласної ради до органів місцевого самоврядування щодо участі у співфінансуванні придбання прискорювача, а також лист щодо запрошення до співпраці представників бізнесу, - повідомив голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Раніше в обласній раді активно обговорювали два способи придбання лінійного прискорювача.  Так, частина депутатів вважали, що його потрібно придбати або за кошти обласного бюджету, або з застосуванням кредитного механізму – лізингу, з тим, щоб лінійний прискорювач врешті належав онкодиспансеру. Інші були переконані, що придбання апарату можна довірити приватній фірмі-концесіонеру, яка візьме в концесію відділення радіології, збудує бункер та поставить апарат. При цьому в будь-якому разі надання послуг пацієнтам залишалося б для них безкоштовним.

Зауважимо, що очільник комунального підприємства Віктор Парамонов виступив  проти того, аби апарат купували за договором концесії.

- Диспансер буде потихеньку помирати, якщо ми віддаємо це все в концесію. Важливо,  щоб цей апарат був у власності онкодиспансеру. Він буде самоокупний, - зауважив Парамонов. До того ж додав, що сума, яку доведеться сплачувати в разі у разі придбання апарату в лізинг, становить близько мільйона гривень і вона є прийнятною для підприємства.  

Депутати обласної ради Олександр Олененко й Олександр Вельбівець та заступник голови обласної ради Михайло Мушієк виступили на підтримку придбання апарату в лізинг, або ж коштом обласного бюджету із залученням співфінансування.

- Сьогодні вже є конкретика в цифрах і термінах. Є впевненість, що цей процес уже можна сміливо починати. Я думаю, що очевидним зараз є те, що умови, в яких працює підприємство, а воно стало успішним і демонструє гарну динаміку, свідчать про те, що можна брати апарат у лізинг. До того ж на підприємстві впевнені, що один мільйон щомісяця вони зможуть сплачувати, – сказав Олександр Вельбівець.

Також депутат зауважив, що не варто ставити під загрозу діяльність підприємства і можливості бюджету, а краще надати перевагу менш ризикованій формі придбання апарату. До того ж, якщо цей варіант вигідний і в термінах реалізації, і фінансово.

Для роботи лінійного прискорювача потрібний спеціальний бункер. 2,5 млн грн на розробку ПКД під його будівництво вже виділено на минулій сесії, зараз триває тендерна процедура. Підготовка та погодження документації займе 2 місяці, а будівництво бункера від пів року до року.

Загалом очільник закладу Віктор Парамонов підтримує застосування механізму лізингу.

– Я не проти приватного бізнесу в медицині. У нас діє 15 орендарів, – зазначив очільник онкодиспансеру. – Але наразі відділення радіотерапії є донором коштів для інших відділень нашого закладу, для фінансування послуг яких Національна служба здоров’я виділяє недостатньо коштів. Нам потрібно, щоб лінійний прискорювач був наш, оскільки він буде самоокупний! Нам не потрібно особливих дотацій із обласного бюджету, просто дайте нам заробляти, - додає він.

Депутат обласної ради Олександр Вельбівець під час однієї з попередніх нарад запропонував знайти можливість придбати лінійний прискорювач коштами обласного бюджету, без застосування лізингу і тим більше концесії. Проте, як повідомила під час сьогоднішнього засідання директорка департаменту фінансів ОДА Наталія Кравченко, наразі зарано говорити про те, чи здатний буде обласний бюджет на такі витрати наприкінці року, коли це питання стане актуальним.

Відтак депутати на спільному засіданні комісій вирішили надати дозвіл онкодиспансеру на укладання договору фінансового лізингу, але також вжили заходів для того, щоб зробити максимально можливим придбання апарату без залучення кредитних коштів. Для цього обласна рада звернеться до міськради Черкас, територіальних громад, представників бізнесу області з пропозицією взяти участь у співфінансуванні закупівлі лінійного прискорювача.

- Я щиро вдячний депутатам за конструктивний діалог, який тривав сьогодні в залі. Вислухавши аргументи одне одного, нам вдалося зрушити цю ситуацію з мертвої точки, - зауважив Анатолій Підгорний.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/deputati-pidtrimali-pridbannya-liniynogo-priskoryuvacha-shlyakhom-lizingu-pid-chas-spilnogo