Проведено обласну онлайн конференцію «Українська революція: 100 років надії і боротьби»

19 лютого 2021, 11:29

Як повідомляє Черкаський обласний Центр туризму, краєзнавства і екскурсій, 17 лютого 2021 року проведено обласну онлайн конференцію за підсумками обласного етапу Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби».

У ній взяли участь переможці обласного етапу та члени журі, які оцінювали пошуково-дослідницькі роботи. До конференції долучилось 28 учасників закладів освіти Черкаської області, старша наукова співробітниця сектору Новітньої історії науково-дослідного відділу історії краю комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей» Мірошник Ірина, викладач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Касян Андрій Іванович.

Привітали учасників конференції та виступили зі вступним словом в.о. директора Черкаського обласного Центру туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді Черкаської обласної ради Олександра Фігура та заступник директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Дмитро Омельченко.

Далі було заслухано два дослідження: учениці Коврайського НВК ім. Г. С. Сковороди Гельмязівської сільської ради, учасниці шкільного історичного товариства «Дзвін» Альони Гарасюти, щодо освіти і культури на Черкащині в роки революції - «Українське національне відродження на Золотоніщині доби Центральної Ради», а також учениці 9 класу Озірнянської ЗОШ І-ІІ ст. Водяницької сільської ради Звенигородського району Софії Липової – «Протидія більшовиків українізації у сфері освіти, духовної і матеріальної культури, мовної політики».

Інші роботи були присвячені дисидентському руху. Вікторія Авраменко, учениця 10 класу КЗ «Литвинецький ліцей» Литвинецької сільської ради Канівського району, розповіла про долю канівчанина в презентації «Володимир Петренко і Канівський Рух», а вихованці Станції юних туристів міста Умані – про дисидентів Уманщини, результати про які представив Іван Головчук.

Вихованець гуртка «Юні історики-краєзнавці» Будинку дитячої та юнацької творчості Смілянської міської ради Ігор Бокітько презентував роботу «Пройшла всі кола пекла і вижила!», про долю Вівчарик Марії Степанівни (на знімку), яка народилась в Тернопільській області та у 1941 році стала членом ОУН. Її в грудні 1945 року було заарештовано КДБ і засуджено до 10 років концтаборів. Після звільнення її доля повʼязана з Черкащиною, зі створенням Руху на Смілянщині, товариства «Просвіта», Товариства політвʼязнів та репресованих.

Діана Кривуша, учениця 8 класу Костянтинівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Балаклеївської сільської ради, у роботі «Крути – символ національної честі» розповіла про подвиг української молоді, у тому числі уродженців Черкащини.

Старша наукова співробітниця сектору Новітньої історії науково-дослідного відділу історії краю комунального закладу «Черкаський обласний краєзнавчий музей» Ірина Мірошник розповіла про експозицію і заходи музею, які присвячені Українській революції 1917-1921 років та про освітні можливості музею.

Учасники онлайн конференції зазначили, що матеріали досліджень юних краєзнавців були пізнавальні і цікаві та спонукають їх до подальших пошуків.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/provedeno-oblasnu-onlayn-konferenciyu-ukrainska-revolyuciya-100-rokiv-nadii-i-borotbi