Черкащани долучилися до спільної молитви та панахиди з приводу смерті режисера Сергія Проскурні

03 лютого 2021, 14:33

У понеділок, 1 лютого, на 64-му році життя помер Сергій Проскурня – відомий український театральний режисер, продюсер, лауреат премій Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» й імені Сергія Данченка.

За своє життя він встиг попрацювати у багатьох українських театрах, а також був постановником масових урочистостей та великої кількості фестивалів.

Окрім того, Сергій  Проскурня був художнім керівником Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Сьогодні, 3 лютого, віддаючи належне його творчості, черкаські митці, представники влади і громадськості обласного центру вшанували пам'ять Сергія Владиславовича хвилиною мовчання. Колеги колишнього керівника театру, його друзі і близькі знайомі висловили глибокий сум з приводу передчасної смерті талановитої людини та співчуття родині у непоправному горі.

Участь у заходах взяв також перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко. Звертаючись до присутніх, він зазначив, що Сергій Проскурня був надзвичайною людиною справжнього таланту і совісті нації. Людиною, яка об’єднувала українців, яка своїми талантами мотивувала народження нової генерації нових цікавих культурних проектів.

«Сергій пішов з життя, але залишив після себе велику спадщину, виховав чудову молоду генерацію. Я певен, що його справа, його ідеї житимуть в людях, множитимуться і розвиватимуться, – наголосив Роман Сущенко. – А попрощатися з цією людиною я хотів би цитатою французького поета Шарля Бодлера: «Любити – в тиші. Любити і померти – в країні, схожій на тебе».

Прощання з Сергієм Проскурнею відбудеться у четвер, 4 лютого у Києві. Поховають його на Байковому кладовищі.

Довідково:

Сергій Проскурня народився у Львові, однак його дитинство і юність пройшли у Черкасах. Тут почався його творчий шлях.

Був співавтором сценарію і одним із творців Всеукраїнського музичного фестивалю «Червона Рута» у 1989-му.

У 2004 творчість Сергія Проскурні повертається на черкаську сцену.У 2004-му тут спільно з колективом Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка втілив у життя власне прочитання роману Вітольда Гомробвича «Фердидурке».

У грудні 2009 року продюсував міжнародний проєкт — оперу Штрауса «Циганський барон», яку у виконанні акторів Черкаського театру бачили глядачі Бельгії і Нідерландів.

З 2011-го по 2014 реалізував у Черкасах унікальний театральний проєкт – постановку тетралогії у трьох частинах Богдана Стельмаха «Тарас».

У 2013-2014 роках Сергій Владиславович втілив масштабний кінопроект "Наш Шевченко", у якому знялись відомі артисти, митці, громадські діячі, учасники Революції Гідності.

9 березня 2014 з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка вийшов фільм Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація».


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/cherkaschani-doluchilisya-do-spilnoi-molitvi-ta-panakhidi-z-privodu-smerti-rezhisera-sergiya