Оренда комунального майна 2020: про нові зміни переваги та недоліки затвердженого Порядку

17 серпня 2020, 17:57

2020 рік є перехідним у питаннях оренди державного та комунального майна.  Так на початку року набрав чинності новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна». Третього червня Кабінет Міністрів України затвердив новий Порядок передачі в оренду державного та комунального майна.

Зазначені акти передбачають проведення з 1 жовтня процедури передачі в оренду майна через електронну торгову систему (ЕТС), адміністратором якої визначено державне підприємство “Прозорро. Продажі”

Які основні зміни чекають на орендарів, балансоутримувачів та орендодавців розповідають в управлінні комунальним майном обласної ради.

 

Враховуючи, що законодавцем не прийнято окремого відповідного законодавчого документа про комунальну власність, представницькі органи місцевого самоврядування керуються у своїй роботі законодавством, що регламентує роботу з майном державної власності. До того ж згадані вище Закон і Порядок більше прописані для державної форми власності.

Що стосується передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Черкаської області, то  фахівців управління майном виконавчого апарату обласної ради працюють над проєктом рішення відповідно до якого прописуються особливості передачі в оренду такого майна. Цей проєкт рішення розглядатимуть депутати на сесійному засіданні.

 

- Обласний бюджет складається з різних джерел надходжень, зокрема й  від оренди майна. Так у 2019 році укладено 529 договорів оренди, загальна площа яких складає 89,1 тис. кв.м. Із них 57,8 тис. кв.м. орендують підприємницькі структури за орендну плату та 31,3 тис. кв.м. – бюджетні установи з орендною платою 1 грн в рік. Від передачі в оренду майна балансоутримувачі отримали близько 12 млн грн, з них до загального фонду обласного бюджету надійшло майже 4 млн грн, - прокоментував голова обласної ради Анатолій Підгорний. 

 

 

Орендувати майно можна лише через аукціон

Фахівці Управління майном зауважують, що уже з 1 жовтня майно передаватиметься в оренду за результатами проведення аукціону виключно в ЕТС, у тому числі аукціону, предметом якого є право на продовження договору оренди майна.

Тобто, орендарі повинні подавати заяви на оренду майна або продовження договору оренди майна до ЕТС.

Тепер буде створено два типи переліків майна: комерційно-привабливе майно (воно здається через аукціони), та майно, що можна здавати в оренду без торгів. Вони оприлюднюються в електронній торговій системі та на офіційних сайтах орендодавців.

Після затвердження Порядку, майно, щодо якого містилася інформація про можливість передачі його в оренду станом на 01.02.2020 вважається таким що включено до Переліку І типу. Після надання балансоутримувачами майна пропозицій будуть формуватися відповідні Переліки. До Переліків буде включено майно, яке відповідає вимогам Закону та Порядку. Зазначені Переліки буде винесено на розгляд депутатів обласної ради.

Порядок передачі в оренду абсолютно новий до нього не звикли ні орендарі, ні орендодавці, ні балансоутримувачі. Очевидно, що є чимало неточностей у самих формулюваннях та узгодженості з іншими законодавчими актами. Проте така система має низку переваг. 

Зокрема, кожен інтернет-користувач має можливість спостерігати за ходом електронного аукціону в режимі реального часу. Водночас інформація про кожного учасника є анонімною до закінчення електронного аукціону, крім інформації про номери учасників та їх кількість. Тобто посадові особи або будь-хто інший не знатимуть, хто з потенційних орендарів має інтерес до оренди того або іншого майна. Уже після завершення аукціону громадськість може дізнатися, хто став переможцем. 

 

Принцип роботи електронного аукціону

Під час кожного раунду аукціону учасники протягом трьох хвилин роблять “крок”, збільшуючи суму. Якщо бере участь лише одна людина, то вона фактично стає переможцем. Саме з нею укладається договір оренди за платою, яку він запропонував, але вона має дорівнювати або перевищувати стартову орендну плату. 

Формування протоколів про результати електронних аукціонів здійснюється в ЕТС автоматично в день завершення електронного аукціону 

Переможець електронного аукціону та оператор електронного майданчика підписують протокол про його результати. Після чого оператор електронного майданчика надсилає протокол орендодавцю протягом чотирьох робочих днів з дня, наступного за днем його формування. Орендодавець затверджує та оприлюднює такий протокол через особистий кабінет протягом десяти робочих днів з дня, наступного за днем його формування в електронній торговій системі, та натискає електронну кнопку “протокол затверджено” в інтерфейсі особистого кабінету.

До укладення договору оренди або в день підписання такого договору переможець електронного аукціону зобов’язаний сплатити аванс, визначений у проєкті договору.

Протягом 20 робочих днів з дня, наступного за днем формування протоколу про результати електронного аукціону, між орендодавцем, балансоутримувачем та переможцем електронного аукціону укладається договір оренди майна.

Після оприлюднення укладеного договору оренди та підписаного акта приймання-передачі і натискання електронної кнопки в інтерфейсі особистого кабінету електронному аукціону автоматично присвоюється статус “аукціон завершено. Договір підписано”.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/orenda-komunalnogo-mayna-2020-pro-novi-zmini-perevagi-ta-nedoliki-zatverdzhenogo-poryadku