Призначення виборів до районних рад потребують роз’яснення профільного комітету парламенту

14 серпня 2020, 08:23

Мінрегіон звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за роз’ясненнями стосовно змін до виборчого законодавства, зокрема, і щодо призначення виборів до районних рад.

У зверненні між іншим йдеться, що, відповідно до закону, за 110 днів до чергових місцевих виборів Мінрегіон мав подати Центральній виборчій комісії за встановленою нею формою інформацію про перелік місцевих рад із зазначенням адміністративно-територіальних одиниць, що входять до їх складу.

У свою чергу, Центральна виборча комісія своєю постановою встановила форми переліків місцевих рад – додатки 1-4:

  • додаток 1 «Перелік Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад»,
  • додаток 2 «Перелік районних рад»,
  • додаток 3 «Перелік районних у місті рад»,
  • додаток 4 «Перелік місцевих рад із зазначенням адміністративно-територіальних одиниць, що входять до їх складу».

Після цього Мінрегіон надав за визначеною ЦВК формою перелік місцевих рад (згідно додатку 4), а саме: найменування територіальної громади, найменування сільської, селищної, міської ради територіальної громади, найменування посади сільського, селищного, міського голови, перелік адміністративно-територіальних одиниць, що входять до складу територіальної громади.

А от щодо заповнення додатків 1-3 до постанови ЦВК виникли питання:

Мінрегіон володіє інформацією про перелік та назви областей та нових районів, а не обласних та районних рад. Окрім того, облік даних про кількість і склад органів місцевого самоврядування здійснюється Верховною Радою України.

У виборчому Кодексі йдеться, що перші вибори депутатів обласних, районних рад призначаються Центральною виборчою комісією за відповідним зверненням уповноваженого органу на підставі рішення про утворення обласних, районних рад. При цьому, законодавство не визначає суб’єкта прийняття рішень про утворення обласних, районних рад.

Наступне. Міські ради не зобов’язані надавати Мінрегіону інформацію щодо утворення (неутворення) ними районних у містах рад. З цього приводу Мінрегіон звертався до ОДА з проханням надати відповідну інформацію, яку Мінрегіон переадресував на ЦВК.

У зв’язку з відсутністю у чинному законодавстві чітких відповідей на ці та інші зазначені у листі Мінрегіону питання, міністерство очікує роз’яснень  профільного комітету парламенту.

Про це йдеться на  сайті Мінрегіону.

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/priznachennya-viboriv-do-rayonnikh-rad-potrebuyut-rozyasnennya-profilnogo-komitetu-parlamentu