Маємо зробити комунальні підприємства більш рентабельними та конкурентоспроможними - Анатолій Підгорний

11 червня 2020, 12:17

Голова обласної ради Анатолій Підгорний провів робочу нараду з керівниками комунальних підприємств фармацевтичної галузі. Під час зустрічі проаналізували основні фінансові показники підприємств, з’ясували проблеми, які заважають їхній ефективній діяльності та окреслили шляхи вирішення.

У нараді також брали участь перший заступник Валентин Тарасенко, фахівці Управління майном виконавчого апарату обласної ради.

- Минулого року комунальні підприємства області сплатили понад 25 млн грн податків до державного бюджету, 846 тисяч гривень – до обласного та майже 18 мільйонів гривень – до місцевого бюджету. Тому важливо зараз проаналізувати, як ці підприємства працювали до пандемії та під час карантину, аби зменшити ризики виникнення заборгованостей. Почали з аналізу фінансового стану підприємств фармацевтичної галузі, засновником яких є обласна рада.  Розумію, що й до пандемії комунальні аптеки мали чимало проблем і вони зазвичай не могли конкурувати із приватними підприємцями та всеукраїнськими мережами. Карантин вніс свої «коригування» у їхню діяльність, і прибутки зменшилися в середньому на 20%. Попри наповнення бюджетів такі підприємства виконують ще й соціальну функцію – відпускають ліки за державними програмами, створюють робочі місця в сільській місцевості тощо, - зауважив голова обласної ради після зустрічі.

Анатолій Підгорний наголошує на тому, що ефективний керівник мусить дбати про рентабельність кожного аптечного пункту, ухвалювати такі управлінські рішення, які сприятимуть збільшенню прибутку, зростанню зарплати працівників тощо.

- Є керівники, які показують стабільне зростання прибутків на своїх підприємствах, а в деяких - прослідковується зниження приросту.  Останнє відбувається більшою мірою з об’єктивних економічних причин, проте й через те, що керівник недостатньо прогнозує наслідки прийнятих управлінських рішень, що призводить до невчасного виконання зобов’язань підприємства. Іноді управлінець нераціонально розширює аптечну мережу. Внаслідок цього відбувається вимивання обігових коштів, що призводить до невиконання фінансового плану, або ж прибуток не зростає упродовж років, - додав Анатолій Підгорний.

Головою обласної ради дано ряд доручень. Зокрема, керівники комунальних підприємств мають привести навантаження на одного працівника не нижче середнього рівня по галузі. Під час формування фінансових планів керівники повинні прагнути до росту прибутку на підприємстві, що дасть змогу підвищити заробітну плату працівників, яка має бути не нижчою від середнього рівня по області.

Анатолій Підгорний також зазначив, що надалі здійснюватиметься контроль за фінансовою діяльністю підприємств, аби не допустити виникнення збитковості.

- Продовжуємо роботу із очільниками фармацевтичних та інших комунальних підприємств. Наше завдання - зробити їх більш рентабельними та конкурентоспроможними, - додав Анатолій Підгорний.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/maemo-zrobiti-komunalni-pidpriemstva-bilsh-rentabelnimi-ta-konkurentospromozhnimi-anatoliy