Скільки втратять бюджети громад Черкащини через коронавірус та карантин

23 квітня 2020, 09:26

У березні-квітні Верховна Рада та органи місцевого самоврядування внесли низку змін у законодавство, які спрямовані на протидію поширенню коронавірусу. Водночас ці необхідні зміни призводять до втрат бюджетів. 

- Фахівці Головного управління ДПС у Черкаській області вже підрахували, що найбільші втрати очікуємо у квітні. Надходження до місцевих бюджетів цього місяця становитимуть 497 млн грн, що на 140 млн грн, або на 22% менше, ніж попередньо прогнозувалося. Надходження до обласного бюджету - 74 млн грн. У порівнянні з прогнозами до початку карантину ця сума менша на 12 млн грн, або на 14,2%, - зазначив голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Річні втрати доходів місцевих бюджетів становитимуть близько 275 млн грн, із них найбільші:
- 112,9 млн грн – з податку на доходи фізичних осіб;
- 84,5 млн грн – єдиного податку;
- 64,3 млн грн – земельного податку та орендної плати за землю;
- 7,5 млн грн – податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
Зокрема і втрати обласного бюджету – 26,5 млн гривень.

Чому бюджети недоотримують кошти

Із запровадженням карантину підприємства оптимізують чисельність персоналу й відповідно зменшується фонд оплати праці. Тож маємо прогноз зменшення податку на доходи фізичних осіб на 2,2% (112,9 млн грн).

Так, низка підприємств, зокрема АТ "НВП "СЕМЗ", КПТМ "ЧЕРКАСИТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО", ТОВ "АГРО-РОСЬ-ІНВЕСТ", РЕГІОНАЛЬНА ФІЛІЯ «ОДЕСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ» більшість лісових господарств, перевізники вже повідомили податкову про зміну режиму роботи та перебування працівників у відпустках власним коштом, що вплине на зменшення сплати ПДФО в період карантину у розмірі до 30%.

Також втрати пов'язані з тим, що ФОПи І-ІІІ груп на період карантину мають зменшені ставки єдиного податку з фізичних осіб. Наприклад, у Черкасах, підприємці, робота яких заборонена на період карантину, мають нульову ставку поки діють обмеження, а наступні два місяці після зняття карантину платитимуть лише половину суми.

- Зараз проводимо наради, консультації й напрацьовуємо ряд звернень до Уряду щодо шляхів вирішення нагальних питань. Тож просимо представників бізнесу, громадських організацій та юристів долучатися до цього процесу, аби разом закінчити бюджетний рік із найменшими втратами, - додав голова обласної ради.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/skilki-vtratyat-byudzheti-gromad-cherkaschini-cherez-koronavirus-ta-karantin