Найефективніший шлях до повсюдного поліпшення добробуту сільських територій - закріплення фінансової основи самоврядування в Конституції

10 березня 2020, 14:35

Як інформують в Українській асоціації районних і обласних рад, у процесі обговорення засад ефективного місцевого самоврядування, президент УАРОР, очільник Харківської обласної ради Сергій Чернов наголосив, що для ефективного здійснення власних та делегованих повноважень місцеве самоврядування має отримати належні ресурси у достатньому обсязі.

На його думку, в Основному Законі – Конституції України мають бути визначені матеріальна та фінансова основа місцевого самоврядування, а саме:

- земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об’єкти комунальної власності муніципалітету (громади);

- місцеві податки і збори, частина загальнодержавних податків та інші доходи місцевих бюджетів.

- Держава, - вважає Сергій Чернов, - у свою чергу забезпечує співмірність фінансових ресурсів та обсягу повноважень органів місцевого самоврядування, визначених Конституцією та законами України, а також компенсує витрати органів місцевого самоврядування, спричинені рішеннями органів державної влади.

«Місцеве самоврядування має отримати всі належні ресурси у достатньому обсязі для здійснення своїх повноважень», – наголошує Сергій Чернов.

Конституційне ж закріплення фінансової основи самоврядування — найефективніший шлях до повсюдного поліпшення добробуту територій, насамперед, сільських.

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://www.oblradack.gov.ua/nayefektivnishiy-shlyakh-do-povsyudnogo-polipshennya-dobrobutu-silskikh-teritoriy-zakriplennya