Депутати облради хочуть знати, навіщо бельгієць із Деньгів знищив 10 скіфських курганів

25 квітня 2018, 20:16
«Нова Молодь Черкащини», №17, 25 квітня 2018 року

Депутат Черкаської обласної ради Валентина Коваленко звернулась із запитом до прокурора області Сергія Овчаренка щодо ситуації, що склалась у селі Деньги Золотоніського району, де господарює бельгієць Том Ван Гоі і засноване ним підприємство «Гранекс-Черкаси».

Як зазначається в документі, який вона зачитала на сесії, Головне управління Нацполіції здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом умисного незаконного знищення об\'єктів культурної спадщини службовими особами TOB «Гранекс-Черкаси». Маються на увазі розорані підприємством скіфські кургани.
Коваленко нагадала, що ще у 2013 році TOB «Гранекс Черкаси» уклало охоронний договір з державним органом охорони культурної спадщини на використання земель державної форми власності загальною площею 18,3745 га, розташованих в адмінмежах Деньгівської сільської ради Золотоніського району. У межі зазначеної земельної ділянки знаходяться 12 курганів, взятих на державний облік рішенням виконкому Черкаської обласної ради народних депутатів від 26.06.1990 №116. Відповідно до вимог ст. 34 Закону України «Про охорону культурної спадщини» землі, на яких розташовані пам\'ятки, належать до земель історико-культурного призначення. Навколо пам\'яток відповідно до вимог ст. 32 вказаного закону встановлюються охоронні зони. Навколо зазначених курганів і було дозволено використовувати їх охоронні зони для сільськогосподарського обробітку. За умовами договору території курганів загальною площею 3,5 га передбачено заборонити використовувати для сільськогосподарських потреб. Їх обов\'язково необхідно виключити з орних земель та залужити. Про залуження необхідно було повідомити до 01.11.2013 року. До використання для ведення товарного сільськогосподарського виробництва укладеним охоронним договором дозволялось використовувати лише охоронні зони курганів загальної площею 14,8 га. Проте, перевіркою державного органу охорони культурної спадщини в серпні 2016 року встановлено, що вимоги пам\'яткоохоронного договору орендар не виконує. Кургани піддаються сільськогосподарському обробітку. Внаслідок зазначених дій розорані насипи 10 курганів. Зазначеними діями державі нанесені збитки більше 30 млн. грн. Розрахунок розміру збитків пройшов експертизу Інституту археології НАНУ та має висновок експертного будівельно-технічного дослідження.
Депутат зазначила, що обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №12016250150000562 від 18.05.2016 щодо пошкодження пам\'яток археології в межах Деньгівської сільської ради Золотоніського району несанкціонованим обробітком охоронюваних земель, одначе про хід цього розслідування нічого не відомо.
\"Не краща ситуація і з використанням земель вказаним TOB. У листопаді 2017 року журналісти газети «Нова молодь Черкащини» стали свідками, як поля, орендовані TOB «Гранекс-Черкаси» у селі Деньги Золотоніського району, господарство перетворює на смердючий смітник. Напівзогнилими відходами картоплі від сортувальної лінії засипають ріллю, де зібрано урожай, а потім приорюють. Краї земельних масивів та лісосмуги – «обрамлені» гидкими кагатами із зіпсованої картоплі. На звалище гнилизни перетворили навіть резервуари для насосних станцій, які можна було б використати для поливу полів, та напівзруйнований тваринницький комплекс», – наголосила депутат.
Як повідомила Валентина Михайлівна, після публікації Черкаська державна екологічна інспекція виїхала на місце події і встановила порушення природо-охоронного законодавства TOB «Гранекс-Черкаси». Як слідує із відповіді на інформаційний запит видання, «спеціа¬лістами з виїздом на місце встановлено розміщення відходів IV класу поблизу колишньої насосної станції в адміністративних межах Кропивнянської сільської ради Золотоніського району». Екоінспекцією направлено лист до Міськрайонного управління Держгеокадастру у Золотоніському районі щодо категорії землі та грошової оцінки земельної ділянки. Після отримання необхідної інформації, екоінспекція мала передати матеріали до правоохоронних органів для вирішення питання щодо порушення кримінального провадження. Проте, знову ж таки, подальша доля матеріалів – невідома.
«Стурбованість місцевої громади викликала і ситуація із неконтрольованим користуванням питною водою для технічних цілей TOB «Гранекс-Черкаси». Ще у липні 2017 року в результаті позапланової перевірки Черкаської обласної екологічної інспекції було виявлено ряд порушень у діяльності вказаного TOB, а саме відсутність спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами), недотримання режиму першої зони санітарної охорони свердловин, незадовільний стан та відсутність тампонажу на свердловинах, які не експлуатуються. Підприємство має 6 скважин, якими користується, об\'єднавши в один водозабор, обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів перевищує 300 кубічних метрів на добу, на що потрібні окремі дозволи. Таким чином, підприємство порушувало вимоги статті 23 Кодексу України «Про надра» та статей 44, 93, 105 Водного кодексу України, і завдало збитків довкіллю на суму 1,496 млн. грн. Тож на посадову особу TOB «Гранекс-Черкаси» було накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу. Утім, як відзначають журналісти і громадськість, ситуація із використанням підземних вод TOB «Гранекс-Черкаси» не змінилась, вода використовується без належних дозволів, а посадовці, стосовно яких складались матеріали екоінспекцією, уникли відповідальності. Я б хотіла отримати інформацію про хід розслідування зазначених порушень», – завершила виступ Валентина Коваленко.
Прокурор області Сергій Овчаренко пообіцяв депутатці розібратись в ситуації і поінформувати її про результат.