Сесія Маньківської районної ради пройшла в конструктивній обстановці

11 жовтня 2017, 21:16
Сесія Маньківської районної ради пройшла в конструктивній обстановці10 жовтня 2017 року заступник голови районної ради Світлана Лещенко провела засідання 20-ої сесії Маньківської районної ради сьомого скликання.

У роботі сесії взяли участь голова райдержадміністрації Ігор Віштак, помічник народного депутата України Валентин Балабак, сільські та селищні голови, керівники управлінь і відділів райдержадміністрації, керівники районних установ, підприємств та організацій, представники засобів масової інформації.

Спочатку присутні хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять про колег, які передчасно пішли із життя - це депутат районної ради кількох скликань, колишній сільський голова Березівки Буртовий Олексій Ісакович та депутат районної ради VI скликання Красноголовець Олександр Володимирович.

Потім Світлана Іванівна прозвітувалася перед депутатським корпусом про роботу районної ради в міжсесійний період та привітала депутатів районної ради, сільських та селищних голів, які відсвяткували свій день народження.

До порядку денного сесії було включено 30 питань. Передувала сесії робота профільних постійних комісій та президії районної ради. Проекти рішень було попередньо розміщено на офіційному веб-сайті районної ради, надіслано на електронні скриньки депутатів районної ради та роздано у паперовому варіанті, що дало змогу депутатам детально і заздалегідь ознайомитися з документами.

Першим питанням депутати заслухали інформацію начальника відділу освіти районної державної адміністрації Юрія Безверхого про хід виконання районної програми розвитку системи дошкільної освіти «Дошкілля Маньківщини» на 2009-2020 роки.

В своєму виступі Юрій Миколайович зазначив, що виховання дітей здійснюється згідно Базового компоненту дошкільної освіти, програми навчання та виховання дітей від 2 до 6 (7 ) років « Дитина». В районі функціонують 22 дошкільних навчальних закладів. Сезонним залишається Кутівський дошкільний навчальний заклад «Вишенька», в якому на період закриття організовано соціально-педагогічний патронат.Сесія Маньківської районної ради пройшла в конструктивній обстановці

У дитячих закладах проведено значну роботу з модернізації змісту навчально-виховного процесу. Стан матеріально-технічної бази – задовільний. Дитячі садки забезпечені твердим та м’яким інвентарем, столовим та кухонним посудом, дитячими іграшками, методичною літературою.

За останні 3 роки найбільше фінансових ресурсів було залучено на реконструкцію дошкільного навчального закладу «Веселка» с. Іваньки; встановлення сучасних ігрових майданчиків у Дзензелівському, Нестерівському, Буцькому, Крачківському, Добрянському та ряду інших ДНЗ; капітальний ремонт системи опалення у Маньківському ДНЗ «Золотий ключик» тощо.

Нині проводиться добудова Подібнянського дошкільного навчального закладу «Малятко».
Виконання заходів районної програми «Дошкілля Маньківщини» позитивно впливає на створення умов для доступної та якісної освіти, запровадження новітніх технологій в освітній процес, зміцнення фізичного і психічного здоров’я дітей.

Водночас є низка проблем, яким необхідно приділити більше уваги, зокрема, сприянню доступності здобуття дошкільної освіти для дітей з особливими потребами, впровадженню інклюзивної освіти у практику роботи дошкільних навчальних закладів, подальше створення умов для комп’ютеризації та інше.

Наступним – схвалено районну програму розвитку та забезпечення функціонування системи оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій на період 2017-2020 років, якою передбачено розвиток системи оповіщення на випадок загрози або виникнення надзвичайних ситуацій мирного часу та особливого періоду у населених пунктах району.

Жваве обговорення викликало створення районного комунального закладу «Маньківський Центр первинної медико-санітарної допомоги» Маньківської районної ради, з яким ознайомив присутніх головний лікар Маньківської центральної районної лікарні Юрій Кулик.

У ході роботи затверджено зміни до районного бюджету на 2017 рік. З цього питання інформувала начальник фінансового управління райдержадміністрації Світлана Самойленко. Вона зазначила, що винесення на розгляд сесії районної ради проекту рішення викликане змінами в частині розподілу коштів від перевиконання дохідної частини районного бюджету за 8 місяців 2017 року, розподілу коштів субвенцій з державного, обласного, сільських, селищних бюджетів та перерозподілу призначень головних розпорядників коштів.

Народні обранці підтримали звернення депутатів Рівненської районної ради до Верховної Ради України щодо скасування депутатської недоторканості народних депутатів України та присвоїли звання «Почесний громадянин Маньківського району» – Олександру Клочану, який загинув у 2015 році в зоні проведення АТО, і Петру Лисенку - завідуючому поліклінікою Маньківської центральної районної лікарні.

На завершення роботи депутати розглянули ряд питань затвердження технічної документації із землеустрою щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, з якими виступав голова постійної комісії районної ради з питань комунальної власності, народного господарства, екології, раціонального природокористування, розвитку малого і середнього бізнесу Юрій Ямковенко.

Активну участь в обговоренні питань порядку денного взяли голова райдержадміністрації Ігор Віштак, Рогівський сільський голова Валерій Івасюк, депутати районної ради Вовк В.М., Безверхий Ю.М., Самойленко В.В., Ремінний П.В., Заремба А.А.