Про стратегію подальшого реформування місцевого самоврядування обговорили на засіданні круглого столу у Верховній Раді України

16 травня 2017, 13:14
Про стратегію подальшого реформування місцевого самоврядування обговорили на засіданні круглого столу у Верховній Раді України 15 травня 2017 року голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні круглого столу на тему: «Шляхи удосконалення районного рівня адміністративно-територіального устрою України в сучасних умовах проведення реформи децентралізації влади», що відбулася у м. Києві з ініціативи комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Серед іншого, у ході роботи круглого столу обговорено питання стратегічного розвитку місцевого самоврядування, зокрема, в частині формування спроможних територіальних громад та доцільності функціонування районів, межі яких співпали із утвореною ОТГ, а відтак відбувається дублювання повноважень органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад та районних рад, районних державних адміністрацій.

Про стратегію подальшого реформування місцевого самоврядування обговорили на засіданні круглого столу у Верховній Раді України В межах питання запрошені представники органів місцевого самоврядування ознайомились та висловили власні пропозиції до тексту проекту Закону України «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж», який покликаний врегулювати питання, що виникають у процесі формування ОТГ та дає змогу продовжити реформу без внесення змін до Конституції України.

За словами Олександра Вельбівця, позитивні сторони й необхідність схвалення такого законопроекту, який би містив механізми й тактичні кроки для подальшого впровадження реформи, очевидні. Попри це, наявний документ має ряд недоліків і потребує ґрунтовного доопрацювання, врахування побажань місцевих громад та узгодження із окремими положеннями діючого законодавства.

– Поспіх із ухваленням цього законопроекту – не прийнятний. Глибоко переконаний, що на разі текст проекту закону повинен пройти широке обговорення за участі усіх зацікавлених сторін. Особисто ініціюватиму проведення таких засідань в нашій області, – наголосив голова обласної ради.

Запрошені представники органів місцевого самоврядування активно обговорювали порушені питання та висловили ряд конструктивних пропозицій щодо подальшого реформування системи місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні