Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботу

19 квітня 2017, 20:19
Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботу19 квітня 2017 року сесія обласної ради продовжила свою роботу. Пленарне засідання вів голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Розпочалося засідання із хвилини мовчання за загиблими в зоні проведення АТО.

Потім депутати привітали колегу – Володимира Волковича з днем народження, яке випало цього дня, та побажали йому міцного здоров’я, щастя, благополуччя та успіхів у житті.

Далі голова обласної ради повідомив про створення депутатської групи «Територія справедливості», до складу якої увійшли 5 депутатів, які раніше формували фракцію Партії ветеранів Афганістану, що була розпущена, а саме: Олександр Бурсак, Юрій Жмуд, Павло Захарцев, Анатолій Сахно і Олександр Рибченко, який і очолив новостворену групу.

Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботуЯк відомо, під час оголошеної перерви в пленарному засіданні до 19 квітня, проведено спільну нараду керівників депутатських фракцій за участі представників громадськості, на якій було напрацьовано та узгоджено спільний проект звернення депутатів Черкаської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та протидії гібридним загрозам національній безпеці України у зв’язку з агресією Російської Федерації. Головуючий вніс пропозицію включити до порядку денного проект рішення з цього питання і розглянути його першим.

Потім, враховуючи соціальну напругу в трудовому колективі Косарського МПД ДП «Укрспирт», що склалася у зв’язку з призначенням директора підприємства, та депутатське звернення депутата В.В.Парамонова, запропоновано включити також до порядку денного проект рішення «Про звернення колективу Косарського МПД ДП «Укрспирт» до заступника директора ДП «Укрспирт» Горобця О.С.».

Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботуЦі пропозиції були підтримані.

Від фракції ВО «Батьківщина» її голова Михайло Мушієк вніс пропозицію поставити на голосування і включити до порядку денного питання прийняття звернення депутатів Черкаської обласної ради до керівництва держави щодо проведення референдуму, на якому громадяни України мають висловитися щодо свого ставлення до продажу землі.

Однак цю пропозицію депутати обласної ради не підтримали, адже серед питань, які вже внесено на пленарне засідання, є звернення, в якому висловлена позиція щодо недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Натомість було підтримано пропозиції депутатів обласної ради: Віктора Полозова - зняти з порядку денного запити, які він ініціював до начальника ДПІ м. Черкаси та до Головного територіального управління юстиції в Черкаській області, Михайла Мушієка – зняти питання про звіт головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради».

Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботуПісля цього депутати перейшли до розгляду, обговорення та прийняття відповідних рішень із затверджених питань. Першим вони ухвалили спільне звернення, напрацьоване та узгоджене депутатами усіх фракцій, до керівництва держави щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та протидії гібридним загрозам національній безпеці України у зв’язку з агресією Російської Федерації, за яке проголосувало 66 депутатів, присутніх на засіданні.

Ними підтримано клопотання про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України керівника сільськогосподарського підприємства ТОВ «Берестівець» Уманського району Василя Чекаленка. Разом з тим, таке ж клопотання стосовно голови Смілянської районної ради Володимира Грошева не набрало достатньої кількості голосів.

Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботуПродовжуючи розгляд питань, було знято з контролю деякі рішення обласної ради.

На сесії заслухано інформації начальника управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Михайла Лобаса щодо стану функціонування мережі закладів охорони здоров’я та забезпечення заробітними платами медичних працівників у Черкаській області і в.о. начальника Служби автомобільних доріг в Черкаській області Владислава Демиденка щодо планів і стану ремонту та відновлення доріг в межах Черкаської області у 2016 та 2017 роках.

Щодо інформації в.о. начальника Служби автомобільних доріг виникло чимало запитань, в тому числі і в голови обласної ради Олександра Вельбівця. Чимало депутатів виступили з критикою щодо роботи самої Служби. В обговоренні взяв участь і голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, який зазначив, що поточні ремонти ведуться, але надалі задля збереження доріг від руйнації необхідно встановити на обласних магістралях ваги, щоб убезпечити шляхи від напливу великовагового транспорту. Окрім того, мають бути освоєні кошти, що їх акумульовано в рамках програми, ухваленої торік обласною радою, щодо співфінансування ремонту доріг державного значення на 2016-2017 роки.

Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботуПісля обговорення депутати перейшли до голосування, однак проект рішення, що його подала фракція ВО «Свобода», не набрав достатньої кількості голосів.

Решта питань порядку денного стосувалися низки звернень до керівництва державою з різних проблем, що наразі хвилюють жителів області.

Зокрема, депутати підтримали більшістю голосів звернення до Президента України П.Порошенка, Прем\'єр-міністра України В.Гройсмана, Голови Верховної Ради України А.Парубія щодо недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення; до Кабінету Міністрів України, ПАТ \"Укрзалізниця\", Одеської філії ПАТ \"Укрзалізниця\" та Шевченківської дирекції залізничних перевезень стосовно будівництва підземного переходу на залізничній станції \"Геологічна\" м. Кам’янка; до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про вжиття заходів щодо законодавчого урегулювання питань діяльності професійно-технічних навчальних закладів та їх утримання; до Кабінету Міністрів України щодо потреби створення Шевченківського госпітального округу на базі м. Сміли та Смілянського району; до Верховної Ради України щодо пришвидшення прийняття в другому читанні законопроекту про збільшення частки української мови в телеефірі; до Президента України, Прем’єр-міністра України щодо забезпечення лікарськими засобами хворих на орфанні (рідкісні) захворювання; до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Закону України № 1774-VIII та недопущення прийняття постанови Кабінету Міністрів України про передачу органам місцевого самоврядування повноважень у сфері перевірок трудових відносин; до Кабінету Міністрів України з питань високих тарифів на підключення до енергомережі, оприлюднення до введення в дію розрахунків та самих тарифів.

Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботуВодночас було прийнято низку звернень до міністерств і відомств центральних органів влади, а саме:
до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо повернення пільгових тарифів на вуличне освітлення в населених пунктах;
до Міністерства закордонних справ України щодо перепоховання видатного українського діяча, професора Ф.П. Швеця;
до Міністра освіти і науки України Гриневич Л.М. щодо недопущення інтеграції предметів українська/зарубіжна література, а збереження в українській школі трьох предметів окремо: українська мова, українська література і зарубіжна література, адже об’єднання цих предметів призведе до нищення національної системи мовно-літературної освіти в нашій державі;
до Державного агентства рибного господарства України щодо потреби виділення з коштів на виконання заходів з підвищення рибопродуктивності Кременчуцького водосховища;
до заступника директолра ДП «Укрспирт» Горобця О.С. – колективу Косарського МПД ДП «Укрспирт» щодо усунення від виконання обов’язків новопризначеного директора підприємства.

Тринадцята сесія обласної ради, розглянувши низку питань, завершила роботуВ ході роботи депутати також підтримали звернення: до міського голови Львова А.Садового, голів райдержадміністрацій, міських, селищних, сільських голів Черкаської області – щодо вирішення проблеми незаконного вивезення львівських твердих побутових відходів на територію Черкаської області і до Кіровоградської обласної ради – щодо необхідності проведення робіт з розчистки русла річки Тясмин, а також до голів районних рад, міських, сільських, селищних голів, депутатів усіх рівнів Черкаської області – щодо виділення субвенції обласному бюджету для закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги.

Варто зазначити, що окремі звернення не отримали необхідної кількості голосів депутатів.

На завершення роботи сесії прийнято рішення про ліквідацію постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення та утворення двох: з питань охорони здоров’я і окремо – з питань соціального захисту населення. В місячний термін керівники фракцій мають внести пропозиції щодо членства депутатів у складі новоутворених постійних комісій.

Депутати внесли зміни до рішення обласної ради від 31.08.2016 №7-1/VII «Про обласну програму фінансування ремонту доріг державного значення, які проходять територією Черкаської області, на 2016-2018 роки».

Тринадцята сесія обласної ради завершила свою роботу.