Олександр Вельбівець зустрівся із активом районних ветеранських організацій Черкащини

14 березня 2017, 18:13
Олександр Вельбівець зустрівся із активом районних ветеранських організацій ЧеркащиниЗустріч голови обласної ради та представників ветеранських організацій відбулася на базі комунального закладу «Черкаський обласний госпіталь ветеранів війни» і є невипадковою. Рік тому Олександр Вельбівець саме тут вперше зустрівся із головами районних та міських рад ветеранів Черкаської області, щоб обговорити низку питань, що найбільше їх хвилювали й тривалий час не вирішувалися.

Найгострішою тоді керівник закладу – головний лікар Сергій Задорожній, голова обласної організації ветеранів Володимир Веретільник та присутні ветерани, які постійно проходять реабілітацію на базі медичної установи, назвали проблему заміни даху. Стара покрівля не витримувала, непогода призводила до повсякчасного затікання приміщень головного корпусу, а поточний ремонт не давав бажаних результатів.

Під час засідання була дана обіцянка відновити покрівлю. Підтримав ініціативу Олександра Вельбівця й голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та депутатський корпус. Завдяки чому вдалося виділити 890 тис. грн. із обласного бюджету на реконструкцію даху.

– Мені приємно, що незважаючи на ті негаразди, що виникали в ході робіт, несприятливі погодні умови, нам все ж вдалося завершити реконструкцію покрівлі до 1 січня поточного року. Тож своєї обіцянки, даної вам рік назад у цьому залі, я дотримався, – сказав Олександр Іванович, звертаючись до присутніх.Олександр Вельбівець зустрівся із активом районних ветеранських організацій Черкащини

У ході спілкування були також виокремлені інші важливі проблеми. Зокрема, ветеранський актив цікавили питання ціноутворення на лікарські засоби, фінансування діяльності ветеранських осередків у районах, здійснення реформи медицини (створення госпітальних округів, подальша робота лікарень) та місцевого самоврядування (утворення об’єднаних територіальних громад, повноваження місцевої влади) тощо.

Щодо питання забезпечення населення доступними ліками, голова обласної ради відзначив, що наразі важко контролювати приватний ринок лікарських засобів, основу яких, до того ж, складає сировина закордонного походження. Однак все ж зроблені дієві кроки стосовно забезпечення ліками жителів області. Так на сьогодні вдалося зберегти в комунальній власності мережу аптек КП «Фармація», що планомірно доводилось до банкрутства. Реструктуризація боргу та антикризові заходи на підприємстві дозволили подолати збитковість і забезпечити прибуток мережі.

«Стратегічна соціальна цінність підприємства для громади області очевидна. Продовження роботи дозволить повністю подолати заборгованість і забезпечити прибуткову роботу аптечної мережі та, відповідно, – наповнення обласного бюджету й доступність медикаментів, за вартістю, наближеною до цін виробника», – переконаний Олександр Вельбівець.

Олександр Вельбівець зустрівся із активом районних ветеранських організацій ЧеркащиниГолова обласної ради висловив власну позицію щодо створення госпітальних округів у Черкаській області, зауваживши, що реформа матиме успіх лише за умови залучення додаткового фінансового ресурсу і планомірних, зрозумілих для населення змін у системі.

– Якби сьогодні, за рахунок додаткових коштів, було здійснено матеріально-технічне оснащення тих лікарень, що визначені міністерством центрами госпітальних округів, люди, отримавши високоякісну медичну допомогу ближче до місця постійного проживання, побачили, що реформа дійсно дієва. Однак, в межах наявного фінансування галузі охорони здоров’я, лише шляхом перерозподілу ресурсу, забезпечити позитивні зміни малоймовірно, – наголосив Олександр Іванович та закликав ветеранський актив також долучатись до формування на місцях прагматичних і виважених пропозицій, що стали б законодавчою основою подальшого реформування галузі.

Також голова обласної ради окреслив основні аспекти процесу об’єднання територіальних громад в області, відповів на питання присутніх щодо земельних питань, соціального забезпечення пільгових категорій та фінансування перебування таких громадян в медичних установах області.