Олександр Вельбівець на колегії облдержадміністрації звернув увагу керівників районів на окремі причини гальмування процесу об’єднання громад

27 лютого 2017, 18:35
Олександр Вельбівець на колегії облдержадміністрації звернув увагу керівників районів на окремі причини гальмування процесу об’єднання громад27 лютого 2017 року голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко провів засідання колегії. У її роботі як член колегії взяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.

До розгляду на порядок денний було внесено чотири питання. Першим заслухано підсумки економічного і соціального розвитку області за 2016 рік та основні завдання на 2017 рік.

Інформував з цього питання директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Роман Карманнік. Виступаючи, він зазначив, що за підсумками роботи у 2016 році в економіці області спостерігається позитивна динаміка. Індекс промислового виробництва склав 106, 3%, сільськогосподарського виробництва – 102,1%, темп зростання капітальних інвестицій – 135,0%, темп зростання обсягу обороту роздрібної торгівлі – 103% тощо. Крім того, посадовець означив головні завдання, що їх потрібно буде вирішувати у 2017 році.Олександр Вельбівець на колегії облдержадміністрації звернув увагу керівників районів на окремі причини гальмування процесу об’єднання громад

Юрій Ткаченко виокремив серед завдань пріоритетні, що повинні сприяти закріпленню результатів, досягнутих попереднього року. Зокрема, залучення інвестицій, нарощування виробництва продукції промисловості і сільського господарства, виконання заходів Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року, а також – створення об’єднаних територіальних громад.

Голова облдержадміністрації покритикував керівників Звенигородського, Драбівського, Чигиринського та деяких інших районів занизький рівень поінформованості місцевих жителів та зволікання із проведенням реформи.

– Вам необхідно виїжджати в райони, де вже створені громади, та вивчати їх досвід. Наше завдання – демонструвати на фактах ті можливості та ресурси, що отримують громади після об’єднання! – наголосив Юрій Ткаченко. Олександр Вельбівець на колегії облдержадміністрації звернув увагу керівників районів на окремі причини гальмування процесу об’єднання громад

Голова обласної ради Олександр Вельбівець також долучився до обговорення цієї проблеми і попросив керівників районів назвати конкретні причини, що перешкоджають об’єднанню громад. Він також додав, що проти реформ у районах часто «агітують» народні депутати України, не бажаючи посилення впливу і фінансової самостійності місцевих громад:

– Насправді, ніхто не хоче про це говорити. І ніхто не вступає в дискусію. То я просив би керівників вступати в дискусії. А ще запитувати, яка була його позиція, коли виходили люди на Майдан і вимагали зміни влади та віддавали за це своє життя. І хай би він (народний депутат України) розказав про свою роль і місце в реформі децентралізації та свій вплив на розподіл коштів на ті чи інші об’єкти й соціально-економічний розвиток, – зазначив голова обласної ради.

Після обговорення першого питання, члени колегії заслухали наступні.

Директор Департаменту фінансів Наталія Кравченко інформувала про підсумки виконання місцевих бюджетів у 2016 році та основні завдання на 2017 рік.

Про заходи щодо легалізації заробітної плати та трудових відносин, детінізації економіки та забезпечення підвищення мінімальної заробітної плати інформували начальники Головних управлінь: державної фіскальної служби – Максим Криштопа, Пенсійного фонду – Світлана Зінник.Олександр Вельбівець на колегії облдержадміністрації звернув увагу керівників районів на окремі причини гальмування процесу об’єднання громад

Про стан фінансово-бюджетної дисципліни в області проінформувала начальник управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області Тетяна Велько.

За результатами роботи колегії прийнято відповідні рішення та дано доручення.