Олександр Вельбівець взяв участь у семінарі-навчанні депутатів місцевих рад Катеринопільського району

31 жовтня 2016, 13:29
Олександр Вельбівець взяв участь у семінарі-навчанні депутатів місцевих рад Катеринопільського районуВ умовах адміністративної реформи та утвердження місцевого самоврядування в Україні депутати районних рад постають перед необхідністю систематичного оновлення теоретичних знань для ефективного вирішення проблем територіальних громад, інтереси яких вони відстоюють.

На виконання ст.33-1 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» та за ініціативи голови обласної ради Олександра Вельбівця Черкаський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів наприкінці минулого тижня провів короткостроковий тематичний семінар «Актуальні питання діяльності органів місцевого самоврядування» для депутатів місцевих рад Катеринопільського районну.

Олександр Вельбівець взяв участь у семінарі-навчанні депутатів місцевих рад Катеринопільського районуВ ході семінару заступник начальника міжрегіонального управління Нацдержслужби України у місті Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській областях Василь Олійник обговорив з депутатами основні положення антикорупційного законодавства України, шляхи запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності посадових осіб органів місцевого самоврядування та впровадження електронного декларування.

Олександр Вельбівець взяв участь у семінарі-навчанні депутатів місцевих рад Катеринопільського районуВ рамках семінару заступник начальника загального відділу виконавчого апарату обласної ради Тетяна Синільник ознайомила депутатів із алгоритмом оформлення депутатського запиту і депутатського звернення.

Тематичну зустріч «Підготовка річного звіту депутата. Інформування виборців про роботу депутатів та постійних комісій. Співпраця депутатів із ЗМІ» провів головний спеціаліст - прес-секретар Черкаської обласної ради Федір Пилипенко.

Олександр Вельбівець взяв участь у семінарі-навчанні депутатів місцевих рад Катеринопільського районуПідбив підсумки семінару та виступив із заключним словом голова обласної ради Олександр Вельбівець. Він, зокрема, зазначив, що в ході проведення реформ в державі значно розширюються повноваження органів місцевого самоврядування. Завдяки бюджетній децентралізації у місцевих бюджетах зросли доходи і фактично у селах, селищах, містах у наявності є значні кошти, якими необхідно ефективно, по-господарському розпоряджатися. У зв’язку з цим зростає роль депутатів місцевих рад, вони перестають бути просто статистами прийняття тих чи інших рішень, а мають реально впливати на вирішення проблем на окрузі або в цілому в територіальній громаді.

Олександр Вельбівець взяв участь у семінарі-навчанні депутатів місцевих рад Катеринопільського районуГолова обласної ради також наголосив, що сільські, селищні, міські, районні та обласна ради є представницькими органами інтересів громад, та, на жаль, в середовищі депутатів спостерігається висока за політизованість. Краще було б, якби свою енергію вони витрачали на вирішення проблем, що є в кожному населеному пункті.

З цією метою Олександр Вельбівець закликав депутатів налагодити чіткий взаємозв’язок між депутатами всіх рівнів і навів приклад такої взаємодії у Кам’янському районі, де спільними зусиллями обранців сіл, району, області, за підтримки і допомоги народного депутата України вирішено низку проблем, в тому числі таких актуальних нині, як енергозбереження, заміна котлів тощо.

Олександр Вельбівець взяв участь у семінарі-навчанні депутатів місцевих рад Катеринопільського районуЩе як гарний приклад взаємодії органів місцевого самоврядування і депутатів він назвав с. Берестівець, Уманського району та закликав вивчати і застосовувати у себе практики і досвід залучення коштів різних грантів для вирішення проблем або на умовах співфінансування різних бюджетів, а ще – взаємодіяти з Державним фондом регіонального розвитку тощо.

Голова обласної ради зазначив, що така співпраця дасть новий поштовх для розвитку Катеринопільського району та підкреслив, що ключову роль у цьому знову ж таки мають відігравати депутати місцевих рад як найактивніша частина громади.

В роботі семінару-навчання взяли також участь голова районної ради Віталій Верета, голова райдержадміністрації Ольга Ніколенко, секретар селищної ради Наталія Цехмістренко, депутат обласної ради Олександр Коваленко, радник голови облдержадміністрації Наталія Старікова, посадовці селищної та районної рад.