Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку

11 жовтня 2016, 22:12
Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні Ради  регіонального розвиткуСьогодні у Києві Президент України Петро Порошенко разом з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом провели засідання Ради регіонального розвитку.

В його роботі взяв участь також голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Відкриваючи зустріч, Президент звернувся до учасників наради: «На сьогоднішній день на наші з вами плечі лягає відповідальність збереження стабільності в країні, руйнація сценаріїв агресора та забезпечення сценарію сталого і ефективного розвитку держави».

Він також наголосив, що збереження політичної стабільності є пріоритетом влади.

«Гібридна війна – це не лише війна на фронті і не лише російська пропаганда. Це спроба дестабілізації ситуації в суспільстві. І в контексті цього є кардинально не припустимим, коли для цього використовуються або нібито загрози, по’вязані із запровадженням ринку землі, або земельне рейдерство, або тарифи, до яких причетні всі ті, хто на сьогоднішній день займає популістську позицію, або будь-які інші процеси», - сказав Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку.

Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні Ради  регіонального розвиткуВ ході роботи Глава держави зупинився на низці актуальних завдань, що їх необхідно буде вирішувати спільними зусиллями, і підкреслив власне бачення щодо їх розв’язання.

Одне із них, – захист прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном та землею.

Петро Порошенко висловив сподівання, що ухвалений 6 жовтня Закон (№5067) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», найближчим часом надійде і «буде підписаний і негайно втілений в життя».

Президент зазначив, що доручив міністру внутрішніх справ, міністру аграрної політики та міністру юстиції сприяти «реалізації в повній мірі тих повноважень, які надає цей Закон задля зупинки схем, які використовувались для рейдерства.

Президент також наголосив на важливості розширення повноважень громад у земельній сфері і не лише в частині підвищення ефективності використання земельних ресурсів, а й в частині боротьби з корупцією.

Окрім того, значну увагу було приділено бюджетним питанням. Петро Порошенко наголосив, що у 2017 році за місцевими бюджетами будуть закріплені податки та збори в такому ж обсязі, що й у 2016 році. При цьому в Державний фонд регіонального розвитку буде додатково спрямовано майже 9 млрд гривень та нагадав, що в поточному році обсяг коштів у ДФРР складав 3 млрд грн.

Він також повідомив, що ще 1 млрд грн. буде виділено як субвенцію на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад та наголосив, що зміни в податковій базі та прийняття рішення щодо децентралізації приймалися для того, щоб наблизити центр прийняття рішень до людини в територіальній громаді.

– Завдяки реформі децентралізації місцеві бюджети значно зросли, а їх дохідна частина перевищила видатки, – наголошує Президент Петро Порошенко. – Напрямок і курс був вибраний правильно. У порівнянні із минулим роком на 50% перевищено надходження місцевих бюджетів і левова частина цих коштів спрямовується на бюджет розвитку. Це те, про що мріяли ще 2 роки тому. Завдяки цьому у різних куточках країни розбудовується інфраструктура, розвивається транспортне забезпечення, зводяться соціальні об\'єкти - дитячі садки, школи тощо. Часто вони відкриваються у віддалених районах, селах – там, де до них ніколи не доходили руки.

В той же час Глава держави зауважив, що не всі керівники місцевої влади навчилися «користуватися плодами децентралізації».

Крім того, Глава держави акцентував увагу на активізації дорожнього будівництва, що на сьогодні стало пріоритетом Уряду, пріоритетом місцевих адміністрацій, Президента і всієї української влади.

У той же час зазначив, що не повністю задоволений процесом легалізації заробітних плат, нагадав про підписаний Указ щодо демобілізації і закликав голів обласних державних адміністрацій та обласних рад надати всю необхідну допомогу звільненим у запас військовим, які повертаються додому тощо.

На завершення Глава держави висловив впевненість, що його зусилля разом із зусиллями уряду, парламенту та керівників місцевої влади принесуть свої результати.