Голова обласної ради: Не враховувати думку людей не має права жодна політична сила

10 жовтня 2016, 19:38
Голова обласної ради: Не враховувати думку людей не має права жодна політична сила10 жовтня 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець провів прес-конференцію для представників регіональних засобів масової інформації. Головними питаннями обговорення стали події на останній сесії обласної ради, наслідки блокування трибуни депутатами і можливі перспективи подальшої роботи депутатського корпусу.

Висловлюючи позицію щодо подій минулої п’ятниці, Олександр Вельбівець зауважив, що передумов для подібного розвитку ситуації до початку сесії не було.

– Градусу напруги додала озвучена «з голосу» пропозиція одного із депутатів внести до порядку денного питання про КП «Фармація»… Враховуючи всі дискусії й дотримуючись процедури розгляду таких пропозицій, відповідно до регламенту, відбулося ряд обговорень: консультативні наради із керівниками фракцій та головами усіх постійних комісій, які одноголосно заявили про неможливість включення питання до порядку денного. Враховуючи це – пропозицію було знято із розгляду… і, по суті, питання було вичерпане, – зауважив голова обласної ради та продовжив, що фактично вже після схвалення порядку денного роботи сесії сталося те, «чого ніхто не міг спрогнозувати на початку»: члени фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» виступили із категоричною заявою виключити з порядку денного питання щодо недоцільності створення національного природного парку «Холодний Яр» на території Камʼянського району, запропоноване депутатською фракцією політичної партії «УКРОП». Відмова останніх – спричинила подальші дискусії, блокування трибуни і загалом події, що пізніше відбулися в сесійній залі.

«Я намагався використати всі можливості і положення регламенту, щоб налагодити конструктивну роботу. Але ситуація вийшла з-під контролю, почалося силове протистояння. У підсумку система була знеструмлена і далі проводити конструктивну роботу не було можливості. Депутати стали виходити із зали. Тому, з огляду на це, я і був змушений зробити перерву в засіданні сесії», – відзначив Олександр Вельбівець.Голова обласної ради: Не враховувати думку людей не має права жодна політична сила

На запитання журналістів щодо можливого продовження непорозуміння у сесійній залі та варіантів виходів із непростої ситуації, голова обласної ради відзначив, що до початку пленарного засідання відбудуться перемовини між обома сторонами: «Приїздить делегація громад із Камʼянського району, вони зустрічатимуться із фракцією «Свобода». Сподіваюся, аргументи обох сторін щодо створення Національного парку будуть взаємо враховані і буде знайдено компроміс з цього питання».

Відповідаючи на запитання стосовно суб’єктивної позиції і власного бачення подій, Олександр Вельбівець сказав наступне: «Можливо, зовсім іншою була б позиція депутатів, якби питання «Фармації» пройшло всі процедури, передбачені регламентом обласної ради. А саме: розгляд постійними комісіями, на президії, через проведення консультацій… а не «з голосу», що спричинило настороженість депутатів».

Про важливість створення природного парку «Холодний Яр» голова обласної ради зауважив, що подібної принциповості з цього питання у політичної фракції «Свобода» до початку сесії не спостерігалось (ні при розгляді проекту рішення в комісіях, ні у ході президії). «Хоча вони мали достатньо правових аргументів та узгоджених із регламентом способів досягти зняття цього питання. Це, зокрема, рішення обласної ради про території і об’єкти природо-охоронного фонду… Але вони пішли на блокування трибуни, без обговорення питання сторонами», та, фактично, позбавили можливості схвалити низку рішень, важливих для усієї області.

– Вкотре повторюся: депутати обласної ради – це, в першу чергу, не політики, а представники інтересів громади, які делегували їм ці повноваження. А отже ті повинні приймати рішення саме на користь цих громад… Не враховувати думку людей не має права жодна політична сила. На разі ж маємо ряд невирішених нагальних проблем через несхвалення відповідних рішень у п’ятницю на сесії, – наголосив Олександр Вельбівець, додавши, що на сьогодні категорійні громадяни не отримали кошти на пільгове лікування і ліки; не виплачені одноразові допомоги родинам загиблих військовослужбовців; непрофінансовані програми житлового кредитування учасників АТО і їх сімей та придбання шкільних автобусів на селі; зірвано співфінансування ремонту доріг та виплати заробітної платні працівникам соціальної сфери тощо. Голова обласної ради: Не враховувати думку людей не має права жодна політична сила

«Така позиція і неприйняття важливих бюджетних питань – це ультиматум не лише усім депутатам обласної ради, але й до усіх людей, які стали заручниками ситуації… І це, насправді, є значна проблема у роботі депутатського корпусу. Бо сьогодні окремі депутати говорять про кризу в управлінні обласною радою, тоді як більшість депутатського корпусу готова до діалогу і демонструє конструктив. Натомість є такі, хто ні під час засідань постійних комісій, ні на президії не висловлюють своїх зауважень чи пропозицій з того чи іншого питання і лише на сесії – «під камерами» – звинувачують інших у непатріотизмі чи недержавницькій позиції. Скидається на те, що вони «ставлять» більше на піар, формуючи таким чином для себе електорат. То, звичайно, їхнє право. Але це не позбавляє їх відповідальності за ті наслідки, що маємо на разі», – наголосив він.

На запитання представників ЗМІ щодо продовження пленарного засідання Олександр Вельбівець зауважив, що зранку відбулася погоджувальна нарада із представниками депутатських фракцій, на якій схвалено спільне рішення про поновлення роботи сесії 12 жовтня. Він також висловив сподівання, що до того часу всі спірні питання будуть обговорені та погоджені всіма зацікавленими сторонами, а на сесію – внесені конструктивні пропозиції і, в подальшому, схвалено відповідні рішення.