Голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у парламентських слуханнях

17 березня 2016, 12:13
Голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у парламентських слуханняхГолова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у парламентських слуханнях на тему: «30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи», що пройшли 16 березня 2016 року у Верховній Раді України. 2016 рік Президент України оголосив роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та її жертв. Крім того, ця тема є дуже гостра й обговорювана в суспільстві, адже рівень захворюваності громадян від наслідків аварії із кожним роком лише зростає.

Відкриваючи слухання заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд зауважила, що перед цими слуханнями вона поцікавилася, що було зроблено з того часу.

«Якщо чесно – це жах, це сором! Тому що за рік фактично жодного рішення не прийнято і навіть не ініційовано. Тобто жодний пласт з тих проблем, які є, вони не зачеплені. Минулого року ми багато обговорювали важливих речей, інфраструктурні проблеми, обговорювали проблеми самого об\'єкту «Укриття» і його фінансування, ефективного управління коштами. І немає пропозицій стосовно цього.

Так само, як обговорювалася проблема зберігання і переробки відходів. Також немає рішень стосовно цього.

Багато обговорювалося про зону відчуження. Про те, що потрібно приймати рішення, змінювати статус, можливо, частини цієї зони відчуження. Заводити управління землями зони відчуження. І знову ж таки жодного рішення.

І, нарешті, люди. Все, що стосувалося людських доль тих, кого зачепила чорнобильська трагедія. І їхнього статусу, набуття цього статусу. І адресності допомоги. І забезпечення медичної допомоги окремо. І тепер ще й оподаткування пенсій чорнобильців», – зазначила Оксана Сироїд.

Під час парламентських слухань також виступили заступник міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська, заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, які доповіли про роботу Уряду щодо вирішення поставлених питань.

Також виступив голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко. Він, зокрема, зазначив, що із 30 пунктів, запропонованих Комітетом Уряду до виконання, на разі виконано лише чотири.

«Наше завдання – вимагати завтра розглянути законопроект щодо виконання відповідних вимог щодо учасників ліквідації наслідків катастрофи», – наголосив парламентарій.