На Чернечій горі у Каневі вшанували пам’ять Великого Кобзаря

10 березня 2016, 20:05
На Чернечій горі у Каневі вшанували пам’ять Великого Кобзаря 10 березня 2016 року у Каневі відбулися урочистості з нагоди вшанування пам\'яті національного генія, поета і художника Тараса Григоровича Шевченка. Захід став продовженням Шевченківських березин на Черкащині.

Поклали квіти до могили Пророка української нації та вшанували пам’ять про нього перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий, голова обласної ради Олександр Вельбівець, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, представники місцевої влади, канівчани та гості міста із різних куточків області.

На Чернечій горі у Каневі вшанували пам’ять Великого КобзаряРозпочались заходи із поминальної літургії, що пройшла у козацькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці (Тарасовій церкві), після чого присутні піднялись на Чернечу гору та поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку. Тут же місцеві священики прочитали спільну молитву.

За словами першого заступника міністра культури України Ігоря Ліхового, Шевченка учора і сьогодні поминають скрізь у світі, де є українці, адже Великий Кобзар живе й донині і житиме й надалі, до того часу, доки житиме про нього пам’ять поміж українців, поки житиме у світі українське слово та рідна пісня.

На Чернечій горі у Каневі вшанували пам’ять Великого КобзаряГолова облдержадміністрації Юрій Ткаченко відзначив, що в березневі пам’ятні дні сотні українців збираються, аби від щирого серця вклонитися Тарасу Григоровичу Шевченку, згадуючи його актуальні й досі настанови, зокрема, й про те, що тільки в єдності криється сила українського народу, щасливе майбутнє всієї країни.

Наостанок присутні поклали квіти до памятника Олексі Гірнику, який 38 років тому здійснив акт самоспалення в ім’я незалежної України.

Потім гості і містяни оглянули оновлену експозицію у літературно-меморіальному будинку-музеї Т.Г. Шевченка. Про виставку, історію її експонатів, людей, які долучилися до створення розповів Ігор Ліховий.