На Черкащині відзначили 202-гу річницю із Дня народження Тараса Шевченка

09 березня 2016, 20:26
На Черкащині відзначили 202-гу річницю із Дня народження Тараса Шевченка9 березня 2016 року українці із різних куточків держави, ближнього і далекого зарубіжжя вшановують духовного наставника і Пророка народу Тараса Григоровича Шевченка, відзначаючи 202-гу річницю з Дня його народження.

Цього дня ряд заходів відбулося на Черкащині, зокрема на малій Батьківщині поета – у селах Моринці та Шевченкове, що на Звенигородщині. На Шевченкові березини завітали гості з різних куточків та населених пунктів області, України та навіть – з-за кордону.

Розпочалися пам’ятні заходи у с. Моринці за участі голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка, першого заступника голови обласної ради Валентина Тарасенка, сільського голови Євгенія Штанька, депутатів обласної ради та керівників району, місцевих жителів і запрошених на свято. На Черкащині відзначили 202-гу річницю із Дня народження Тараса Шевченка

В пам’ять про життя безсмертного поета, гості запалили свічки у каплиці та поклали квіти до пам’ятника Матері Кобзаря.

Звертаючись до присутніх Юрій Ткаченко зауважив, що незважаючи на плинність час і подій «Тарасове слово» живе й сьогодні. Воно наповнене змістом, що непідвладний змінам поколінь та актуальне для кожного українця впродовж усієї нашої історії.

На Черкащині відзначили 202-гу річницю із Дня народження Тараса Шевченка– Адже воно про нас. Про наші прагнення і мрії, про наші сподівання. А найголовніше – про наше споконвічне прагнення жити у вільній незалежній Україні, – сказав він. – Його слова і настанови об’єднали людей на Майдані, підтримують і надихають наших бійців на передовій та єднають увесь народ в одну рушійну силу.

Землякам Тараса Шевченка за збереження і примноження пам’яті про його життя і творчу спадщину подякував Валентин Тарасенко. Він також відзначив особливість духу і поезії Кобзаря у простоті й доступності його слова, що й об’єднує навколо Шевченкових настанов уже не одне покоління українців.

На Черкащині відзначили 202-гу річницю із Дня народження Тараса ШевченкаПрисутні оглянули експозицію моринського меморіального комплексу Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», де наразі експонується виставка місцевої художниці Ольги Малько. А також відвідали хату Копія, де малий Тарас провів перші місяці свого життя, оглянули хату Бойка та кузню. Керівники області та району намітили спільні заходи щодо популяризації життя і творчості геніального поета серед молоді, зокрема, й шляхом організації екскурсійних візитів до малої Батьківщини митця.

Продовжились святкові урочистості на центральній площі с. Шевченкове. Приєдналися до гостей урочистостей, зокрема віце-прем’єр-міністр – міністр культури України В’ячеслав Кириленко, віце-президент громадської організації «Африканська рада в Україні» Діалло Ісса Садіо з дочкою, громадська діячка і поетеса, почесний житель с. Шевченкового Зоя Ружин та інші.

«Ми зібралися тут, щоб вшанувати нашого Великого Батька Тараса. 202 роки тому Бог послав його нам, а він своєю поезією, своїм життям і своєю долею врятував Україну», – зауважив В’ячеслав Кириленко додавши, що своїм творчим спадком Кобзар на увесь світ довів право українців мати власну мову, культуру і державу, бути самобутніми і незалежними.На Черкащині відзначили 202-гу річницю із Дня народження Тараса Шевченка

Про незламність духу нашого народу, що відображену у творах Великого земляка, зауважив Юрій Ткаченко додавши, що на сьогодні таку ж героїчну стійкість і непереможність демонструють наші бійці на передовій, волонтери та такі українці як Надія Савченко. Остання ж стала прообразом непоборності нашої нації.

– Від самого народження Бог дає душу, мати – саме життя, рідна земля – Батьківщину. І від тоді кожен іде своєю дорогою. Набагато легше йти життєвим шляхом, маючи дороговкази. Звичайно, для кожного українця таким дороговказом правильності життєвої позиції є життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка… І його кожне слово – актуальне у всі часи, адже йде з глибини мудрості власного народу, – наголосив Валентин Тарасенко, закликавши усіх дослухатись до настанов Кобзаря, єднатись, вчитись мудрості і поваги одне до одного.На Черкащині відзначили 202-гу річницю із Дня народження Тараса Шевченка

Промови запрошених супроводжувалися декламуванням творів поета та змінювали виступи учасників художньої самодіяльності місцевих аматорських колективів.

Далі присутні поклали квіти до могил батька і матері Тараса Шевченка, а також оглянули виставки робіт Івана Їжакевича з фондів Національного музею Тараса Шевченка м.Київ й експозиції Лтературно-меморіального музею Т. Шевченка Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».