Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Христинівської районної ради

25 лютого 2016, 13:51
Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Христинівської районної ради24 лютого 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець із робочим візитом відвідав Христинівський район, де, зокрема взяв участь у засіданні чергової сесії та зустрівся з керівниками та активом району і міста.

Провів засідання сесії голова районної ради Анатолій Бордун. До слова, на виконання Закону України «Про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо поіменних голосувань» за внесені на розгляд проекти рішень депутати голосували поіменно.

Серед іншого, депутати заслухали звіт голови райдержадміністрації Олександра Ковбасюка про виконання Програми економічного і соціального розвитку району на 2015 рік і делегованих районною радою повноважень районній державній адміністрації. За словами голови райдержадміністрації, за рік роботи його на посаді вдалося залучити майже 4 млн. грн. інвестицій в економіку району; запланувати та реалізувати ряд проектів енергозберігаючого спрямування (заміна вікон у закладах освіти, встановлення енергоощадних котлів на альтернативних джерелах опалення у закладах охорони здоров’я тощо). Зазначив голова РДА і ряд недоліків у роботі, те чого не вдалося досягти з об’єктивних причин.Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Христинівської районної ради

У ході обговорення звіту думки присутніх розділились – частина депутатів і присутніх представників громади висловились позитивно про роботу голови, окремі – акцентували увагу на недоліках. Останні, зокрема зауважили про неврегульованість питання автобусних перевезень, земельних та інших проблем в районі.

Відповідаючи на критику щодо організації автобусного сполучення Олександр Ковбасюк зазначив, що найближчим часом відбудеться засідання відповідної комісії за участі перевізників та закликав депутатів і усіх зацікавлених взяти у ній участь, запропонувати конкретні заходи щодо поліпшення перевезення жителів району, надати пропозиції зміни маршрутів. Стосовно земельних проблем він зауважив, що на жаль ні голова, ні райдержадміністрація загалом не мають права втручатись чи вирішувати ці питання (в тому числі й щодо надання ділянок бійцям АТО), всі повноваження на сьогодні перебувають у компетенції Держгеокадастру і його регіональних відділень.Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Христинівської районної ради

Виступаючи в обговоренні питання голова обласної ради Олександр Вельбівець подякував за запрошення взяти участь у засіданні сесії та за можливість висловити власну позицію щодо висловлених присутніми питань. Перш за все голова обласної ради висловив подив, що в порядку денному сьогоднішнього засідання сесії з’явилось питання про висловлення довіри голові райдержадміністрації, адже у матеріалах, переданих йому днем раніше для ознайомлення, цього пункту не було.

– Хочу наголосити, що я приїхав до вас на сесію не із завданням чи бажанням когось підтримати або ж, навпаки, критикувати. Єдине, що хочу – застерегти вас від порушень та закликати діяти виключно у правовому полі. Що ж до рішення – це право депутатів. Але будьте свідомі і відповідальні приймаючи те чи інше рішення. Не політизуйте ситуацію і не забувайте, що ви, передусім, представницький орган місцевого самоврядування, на який покладена відповідальність за життєдіяльність громад району, – зазначив Олександр Іванович.Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Христинівської районної ради

Окремо голова обласної ради висловився щодо обговорюваної під час звіту інформації про соціально-економічний розвиток району: «Заслухавши звіт голови райдержадміністрації, я був шокований інформацією про катастрофічний стан тваринництва, а саме – свинарства в районі. Щоб не займати час, одразу озвучу конкретну пропозицію. Звертаюсь до керівництва району взяти активну участь у грантових проектах, що озвучені були на останньому засіданні Уряду та будуть запроваджені в області й охоплюватимуть, у тому числі й цю галузь».

Щодо виділення землі військовослужбовцям, учасникам війни на Сході країни Олександр Вельбівець вкотре наголосив, що жодних повноважень щодо вирішення цього питання ні у місцевої, ні у представників обласної влади не має.

Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Христинівської районної ради– Накази про виділення земель надає Управління Держгеокадастру у Черкаській області. Буду із вами ще більш відвертим, адже й сам маю багато запитань до цієї структури і не стільки до обласного, як до центрального рівня. До мене неодноразово зверталися сільські голови, звичайні громадяни із тим, що окремим бійцям надають ці накази в лічені дні, стосовно інших – процедура триває місяці. Про це я говорив неодноразово публічно, зокрема й на телебаченні. Відчуваю підтримку з цього питання і з боку військових, і громадських організацій, які відстоюють інтереси бійців. Тож на сесіях обласної ради ми неодноразово схвалювали і направляли звернення депутатів до центральних органів влади щодо передачі повноважень розпоряджатись землею на місця. І надалі будемо робити все залежне, щоб досягти свого… Адже на сьогодні фактично немає механізму розподілу землі, почерговості виділення її цим категоріям тощо і маємо ряд фактів, що дають підстави говорити про зловживання у цьому питанні, – прокоментував проблему Олександр Іванович.

Звіт голови райдержадміністрації депутати взяли до відома одноголосно. В той же час, наступним питанням, у результаті таємного голосування депутати висловили недовіру Олександру Ковбасюку.

Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Христинівської районної радиТакож депутати обговорили і підтримали зміни до районного бюджету на 2016 рік, Районну програму «Забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2016-2020 роках» та інші питання. Не підтримали депутати прийняття у спільну власність територіальних громад Христинівського району цілісного майнового комплексу і реорганізацію державного закладу «Вузлова лікарня станції Христинівка ДП « Одеська залізниця».

Продовжити розгляд питань порядку денного пленарного засідання депутати вирішили наступного дня, не закриваючи роботу сесії.