Олександр Вельбівець взяв участь у роботі круглого столу щодо законодавчого забезпечення децентралізації та реформування місцевого самоврядування

01 лютого 2016, 11:49
Олександр Вельбівець взяв участь у роботі круглого столу щодо законодавчого забезпечення децентралізації та реформування місцевого самоврядування29 січня 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у роботі круглого столу «Першочергові завдання щодо забезпечення децентралізації та реформи місцевого самоврядування», організатором якого стала Українська Асоціація районних та обласних рад.

Засідання, у центрі обговорення якого були першочергові завдання щодо забезпечення децентралізації та реформи місцевого самоврядування, проводилося в приміщенні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України під головуванням президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова.

На початку заходу Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Олександр Мартиненко зачитав вітання учасникам круглого столу від Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана.

Учасники круглого столу, серед яких були представники Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, народні депутати України та експерти, обговорили питання законодавчого забезпечення реформи, об’єднання громад, стратегічного планування регіонального розвитку.Олександр Вельбівець взяв участь у роботі круглого столу щодо законодавчого забезпечення децентралізації та реформування місцевого самоврядування

В роботі круглого столу також взяли участь Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, перший заступник голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради Василь Амельченко.

Крім того, учасниками обговорення були представники швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Програми розвитку ООН, проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», делегація представників «China Haisum Engineering».

«Питання щодо децентралізації на рівні держави обговорюються не один рік, в тому числі, в політичній площині. З приводу цього вже висловлено багато думок. Але важливо, щоб в регіонах, в областях та районах була єдина позиція та усвідомлення, що реформи необхідні, що без реформ змінити країну неможливо», — зазначив Сергій Чернов.Олександр Вельбівець взяв участь у роботі круглого столу щодо законодавчого забезпечення децентралізації та реформування місцевого самоврядування

Виходячи з цього, він наголосив, що питання, що їх запропоновано до порядку денного, вимагають всестороннього розгляду, обговорення з метою вироблення чіткої позиції органів місцевого самоврядування до забезпечення законодавчих змін в контексті Конституційної реформи.

Учасники круглого столу, долучившись активно до обговорення, мали можливість висловити свої думки з приводу законодавчого забезпечення здійснення децентралізації та реформування місцевого самоврядування в контексті Конституційної реформи; практики впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»; удосконалення Бюджетної децентралізації та податкової реформи; стратегічного планування регіонального розвитку та забезпечення підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм (проектів), що можуть реалізуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та коштів міжнародної технічної допомоги.

Щодо останнього, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, виступаючи також в обговоренні під час круглого столу, наголосив, що кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) розподіляються на основі затверджених обласними радами стратегій розвитку областей і планів з їх реалізації. Обласні ради мають бути зацікавленими у тому, щоб в області з’являлися якісні проекти регіонального розвитку, зайняти активну позицію у їх розробці і реалізації. Олександр Вельбівець взяв участь у роботі круглого столу щодо законодавчого забезпечення децентралізації та реформування місцевого самоврядування

«Облдержадміністрації вже мали подати до Мінрегіону проекти розвитку. Ми можемо їх затверджувати, а ви – починати їхню реалізацію в регіонах. Часовий простір для використання грошей Фонду цього року значно більший, ніж минулого, і ми маємо цим скористатися, ефективно використати ці кошти», — звернувся В’ячеслав Негода до представників облрад.

За його словами регіональні комісії зараз проводять конкурси з відбору проектів розвитку для фінансування з ДФРР. І облради мають бути зацікавленими у тому, щоб обиралися проекти, які дійсно відповідають стратегії регіонального розвитку.

«В регіонах вміють розробляти локальні проекти, але проекти регіонального розвитку, які би вирішували проблеми великої кількості людей, мали стратегічні цілі, запропонувати можуть далеко не всі. Фахівці, проекти Європейського Союзу, які працюють в Україні, беруться вам у цьому допомогти. Від вас на місцях потрібно лише бажання цю допомогу отримати», — сказав Перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода також закликав представників обласних рад всебічно підтримувати об’єднані територіальні громади, які мають стати для інших взірцем розвитку.

Підбиваючи підсумки засідання, Сергій Чернов зауважив, що попереду усіх чекає велика робота, яка потребує консолідації зусиль всіх гілок влади на всіх рівнях, широкої участі громадськості, оскільки йдеться не лише про реформування органів місцевого самоврядування, а в цілому про майбутнє України.